Bakué a világ első felhőalapú reptere

Forrás: turizmus.com

 2019. július 10. 16:22

Az azerbajdzsáni Baku – Heydar Aliyev nemzetközi repülőtér az iparág első 100 százalékos felhőalapú repülőtere az Amadeusszal való együttműködés eredményeként.

A repülőtér egy évre előre teljes körű láthatóságot biztosít majd a repülési információkról, lehetővé téve a kapuk, a check-in és a poggyászsávok optimalizálását. Ez jelentősen növelni tudja a kapacitásokat.

Mostantól a repülőtér minden szereplője egyazon rendszerből és nézetből dolgozik anélkül, hogy manuális műveletekre lenne szükség, ami lehetővé teszi az erőforrások jobb elosztását.

Tomás López Fernebrand, az Amadeus vezető alelnöke és Jahangir Asgarov, az AZAL (Azerbajan Airlines) elnöke az aláírási ceremónián

Fotó: Amadeus

A felhőalapú közös használatú rendszer nagyobb rugalmasságot biztosít az utasadatok feldolgozásában, lehetővé téve, hogy az utasok egyszerű internetkapcsolattal bárhonnan bejelentkezhessenek, a repülőtéren kívül is.

További innovációk is beépíthetők, mint például a biometrikus ellenőrzés, anélkül, hogy új hardvert kellene telepíteni. Az utasadatokat feldolgozó rendszerek frissítése pedig egy gombnyomással megtörténhet.

Az Amadeus Airport IT-technológiája magában foglalja az összes központi repülőtér-irányítási rendszert.

A repülőtér a legfontosabb utasfeldolgozó rendszereket is telepíti az Amadeus felhőalapú Airport Common Use Service segítségével. Ez az első alkalom, hogy egy repülőtér teljes egészében a felhőre támaszkodik.

Teymur Gasanov, a repülőtér igazgatója kiemeli: az új rendszer olyan kérdésekre tud azonnali válaszokat adni, mint például, hogy az adott pillanatban hány utasra lehet számítani, mennyi kapura lesz aznap szükség, van-e törölt járat vagy megváltozott-e valamelyik járat géptípusa, ami más kiszolgálást igényelhet.

A repülőtér a legfontosabb utasfeldolgozó rendszereket is telepíti az Amadeus felhőalapú Airport Common Use Service segítségével

Fotó: AzerNews

Ez csak néhány példa a rengeteg felmerülő nehézség és váratlan helyzet közül, amelyeket a felhőalapú rendszerrel sokkal hatékonyabban tud a repülőér kezelni.

A felhőalapú rendszer repülőtéri bevezetése az Amadeus számára is mérföldkő a felhőalapú fejlesztések terén.

Tomás López Fernebrand, az Amadeus vezérigazgatója és vállalati titkára, Jahangir Asgarov, AZAL elnök, az aláírási ceremónián

Kapcsolódó cikkek

Gamarjoba, Grúzia!

2017. június 07.