Gazdasági okokra hivatkozva sorra zárja be bázisait a Wizz Air

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. január 11. 12:34

A Wizz Air január 25-én megszünteti walesi bázisát és az összes onnan induló járatát is. A romániai Bákóban található bázis bezárását január 10-én jelentették be, de az olaszországi Bariban működő bázis is megszűnik február 16-tól.

A Wizz Air UK már tavaly nyáron drasztikusan csökkentette a walesi fővárosból induló járatok számát, most azonban bejelentette a bázis bezárását is. A diszkont-légitársaság január 25-én végleg kivonul Cardiff repülőteréről, és megszünteti a két utolsó járatot is, amelyet onnan indítottak Milánó és Bukarest felé – írja az airportal.hu.

A légitársaság tavaly Doncaster Sheffieldből is kivonult, így már csak nyolc brit repülőtéren lesz jelen. Marion Geoffroy, a Wizz Air UK ügyvezető igazgatója a bázisbezárást a kihívásokkal teli makrogazdasági környezettel és a magas működési költségekkel, köztük a megnövekedett üzemanyagköltségekkel indokolta.

A cardiffi személyzetnek felajánlják, hogy más Wizz Air-bázisokon helyezkedhessenek el, a légi járatok megszüntetése miatt érintett utasoknak pedig biztosítják az átfoglalást vagy visszatérítik a jegyek árát.

Az érintett utasoknak biztosítják az átfoglalást vagy visszatérítik a jegyek árát

Fotó: 123rf.com

A fapados légitársaság január 10-én jelentette be, hogy bezárja a romániai Bákóban található bázisát is.

„A bonyolult makrogazdasági környezet lehetetlenné tette a folytatást” – írta közleményében a Wizz Air, amelyet a zf.ro portál idézett. Ugyanakkor elnézést kértek minden utastól, akinek ez a döntés kellemetlenséget okozott. A pórul járt utasokat e-mailben értesítik, és három opciójuk van: választhatnak ingyenes jegyet egy másik útvonalra, 120 százalékos visszatérítést egy következő foglaláshoz, vagy a jegy árának visszafizetését. Az alkalmazottakról sem feledkeznek meg, más reptereken kínálnak számukra munkalehetőséget.

Tény, a légitársaság váratlanul jelentette be kivonulási döntését, de az eddigi információk alapján február 1. után is megőrzi a Bákó–London Luton és Bákó–Milánó Malpensa járatait. A légitársaság azt is megerősítette, hogy az eddigi bákói járatai – Brüsszel Charleroi, Memmingen, Bologna, Catania, Róma Fiumicino és Ciampino, Torinó, Liverpool – csak február 1. után állnak le. A bacau.net információi szerint a reptér továbbra is nyitott bármely légitársasággal – beleértve a Wizz Airt – további járatok indítására. Ennek első jele, hogy az Aeroitalia március 28-tól elindítja Bákó–Milánó Bergamo járatait heti négy alkalommal.

A Wizz Air 2020. október 29-én indította első járatát Bákóból, és azóta több mint félmillió utast szállítottak a megyeszékhelyre, vagy onnan európai városokba.

Vélhetően a bákóiak sejtették, hogy az utasforgalom visszaesése ilyen lépésre kényszeríti a légitársaságokat – a BlueAir bedőlését is megsínylették –, ezért 2022 végén a forgalom függvényében 50 százalékos árcsökkentést is kínáltak nekik.

A Wizz Air döntésére válaszként Valentin Ivancea, a Bákó Megyei Tanács elnöke január 11-én bejelentette, hogy megteszik a szükséges lépéseket ahhoz, hogy a repteret önálló állami vállalatból részvénytársasággá alakítsák, de csak úgy, hogy a megyei tanács birtokolja a többségi részvénycsomagot. Azt is elmondta, hogy egy magán ügyvédi irodán keresztül auditot szeretnének a reptér működésének átvilágítására, ami nem személyek ellen szól, hanem a helyzet tisztázása érdekében történne. A helyzetet színesíti, hogy kedden lemondott Oana Chelaru, a reptér vezérigazgatója.

A Wizz Air azt is bejelentette, hogy az olaszországi Bariban működő bázisát is bezárja február 16-án. Az érintett repülőgépeket Rómába és Milánóba helyezi át, viszont más bázisairól megmaradnak járatok a repülőtérre.