Csődvédelembe menekült Amerikában a Hertz (frissítve)

Forrás: turizmus.com

 2020. május 27. 11:14

Nem tudta elkerülni a csődöt a világ egyik legnagyobb autókölcsönző-hálózata, a Hertz. A csődeljárás csak a cég amerikai és kanadai leányvállalatait érinti, az európai, ausztrál és új-zélandi cégeit nem.

Április végén már arról cikkezett a nemzetközi sajtó, hogy a Hertz autókölcsönző csődöt jelenthet, ha nem tudja átütemezni autóparkjának lízingdíjait.

Mivel végül nem sikerült megállapodásra jutniuk a díjakról, múlt pénteken, a New York-i tőzsdezárást követően csődvédelmet kért maga ellen a vállalat, így próbálták a shortoló „hiénák" ellen védeni magukat.

Az európai leányvállalatokat nem érinti a csőd

Fotó: 123rf.com

Mivel hétfő is ünnepnap volt, ezért kedden indult újra a kereskedés a tőzsdén. Érdekes módon ennek ellenére is csak a nap közepétől lehetett kereskedni a cég részvényeivel.

A februári 16-18 dolláros részvényenkénti ár pénteken a záráskor már csak 2,8 dollár volt, a kereskedés újraindulásakor már viszont csak 0,41 cent.

Olyan híreket is lehetett hallani, hogy a menedzsment kapott egy nagyobb összeget, hogy nehogy elhagyja a süllyedő hajót, és vezesse jövő március 31-ig a céget, ameddig az átstrukturálást tervezik.

A csődeljárás csak a cég amerikai és kanadai leányvállalatait érinti, az európai, ausztrál és új-zélandi cégeit nem. A cég kénytelen lesz eszközöket eladni és visszavágni a működését, nyilatkozott egy csődeljárásban jártas jogi szakember a Bloombergnek. Különösen nagy érvágás volt a cégnek, hogy az amerikai használtautó-piacon bezuhantak az árak, ugyanis a cég jellemzően úgy szokta ellensúlyozni a csökkenő keresletet, hogy kiárusítja a gépjárműflottájának egy részét - írja cikkében az Index.

Emlékezetes, hogy az amerikai óriáscég áprilisban már elbocsájtotta alkalmazottainak több mint egynegyedét, mintegy 10 ezer embert.

Akkor az is nyilvánosságra került, hogy állami mentőcsomag is szóba jöhet az eredetileg magyar kivándorlók által alapított Hertz likviditásának megőrzéséhez.

Az autókölcsönző magyarországi képviselete, a Mercur Rent A Car Kft. ügyvezetője, Hruda Csaba akkori megkeresésünkre kiemelte, hogy számukra a Hertz csak a franchise jogokat adja, tehát a magyar cég nincs sem tulajdonosi, sem menedzsmentfüggésben a Hertztől.

Számukra a foglalási rendszer kiesése jelenthetne nehézséget, de erről még korai lenne bármit is mondani, hiszen a világ összes autókölcsönzője nagy bajban van az üzleti és a szabadidős turizmus bezuhanása miatt, s arról végképp nincs információ, hogy egy esetleges csődvédelem mellett hogyan működhetne tovább a Hertz foglalási rendszere.

Írásunk megjelenése után az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz a Hertz magyarországi képviselete.

 

A Hertz Global Holdings intézkedést hozott tőkeszerkezete megerősítésére

A Hertz Global Holdings, Inc. ma bejelentette, hogy egyes amerikai és kanadai leányvállalataival együtt a 11. fejezet szerint csődvédelmi keresetet nyújtott be az Amerikai Egyesült Államok Delaware-i Kerületi Csődbíróságánál.

A Covid-19 hatása az utazási piacra hirtelen és drámai volt,  meredek zuhanást okozva a vállalat árbevételében és jövőbeli foglalásaiban. A Hertz azonnali intézkedéseket hozott, hogy munkatársai és ügyfelei egészségét prioritásként kezelje, megszüntessen minden nem lényeges kiadást, és megőrizze fizetőképességét. Továbbra is bizonytalan azonban, mikor állnak majd helyre bevételeink, és mikor nyit újra teljesen a használtautó-piac az értékesítéshez. Mindez szükségessé tette a mai lépést. A pénzügyi átszervezés utat nyit a Hertz előtt szilárdabb pénzügyi szerkezet kialakítására, mely a lehető legjobban felkészíti a vállalatot az utazási piac és általában a világgazdaság kilábalásának kezelésére, mely elhúzódhat.

A 11. fejezet szerint ma indított amerikai eljárás nem érinti a Hertz fő nemzetközi műveleti területeit,  köztük Európát, Ausztráliát és Új-Zélandot, sem a Hertz által franchise rendszerben működtetett helyszíneket, melyek nem a vállalat tulajdonában állnak – írták a közleményben.

 

A Hertz minden vállalata nyitva tart, és szolgálja ügyfeleit

Világszerte a Hertz minden vállalata, köztük a Hertz, Dollar, Thrifty, Firefly, Hertz Car Sales, és Donlen leányvállalatokkal, nyitva tart, és szolgálja ügyfeleit. Minden foglalás, promóciós ajánlat, utalvány, illetve ügyfél- és hűségprogram, a jutalompontokat is beleértve, várhatóan a megszokott módon érvényben marad, illetve folytatódik.

Az ügyfelek számíthatnak a szolgáltatás és megbízhatóság változatlanul magas színvonalára, új kezdeményezésekkel kiegészítve, mint pl. a „Hertz Gold Standard Clean" fertőtlenítési eljárások, melyek válaszul a COVID-19 világjárványra extra biztonságot nyújtanak.

„A Hertz már több mint egy évszázada az ágazat vezetője, és a 2020-as évet is jó lendülettel nyitottuk a bevétel és a nyereség terén" – nyilatkozta Paul Stone, a Hertz elnök-vezérigazgatója.

„A COVID-19 súlyos hatással van üzletmenetünkre, és bizonytalan, mikorra várható az utazási piac és a gazdaság fellendülése, ezért további lépéseket kell tennünk, hogy átvészeljük a kilábalás szakaszát, mely elhúzódhat. A mai intézkedés megóvja vállalatunk értékét, lehetővé teszi, hogy folytassuk tevékenységünket és szolgáljuk ügyfeleinket, és időt ad, hogy új, stabilabb pénzügyi hátteret alakítsunk ki, mellyel sikeresen túljutunk ezen a világjárványon, és jobb helyzetből vágunk neki a jövőnek. Hűséges ügyfeleinknek köszönhetően a világ egyik legikonikusabb márkája lettünk.  Várjuk a lehetőséget, hogy szolgálhassuk őket, most és jövőbeni útjaikon."

 

Első napi indítványok

Az átszervezési folyamat részeként a vállalat be fogja nyújtani a szokásos „Első napi" indítványokat, hogy a megszokott módon folytathassa tevékenységeit.  A Hertz terve, hogy változatlan minőségben és választékban kínálja járműveit, beszállítóit a szokásos feltételek szerint kifizesse a bejelentés napjától fogadott árukért és szolgáltatásokért, a megszokott módon fizesse alkalmazottait, elsődleges juttatásaik megszakítása nélkül, és folytassa a vállalat ügyfél- és hűségprogramjait.

 

Elegendő készpénz a működés folytatásához

A bejelentés napján a vállalatnak több mint 1 milliárd USD készpénz áll rendelkezésére működése folytatásához. A COVID-19 okozta válság hosszától és az árbevételre gyakorolt hatásától függően a vállalat az átszervezés során további készpénzforrásokat kereshet, akár új kölcsönök felvételén keresztül.

 

Erős felívelés...

A COVID-19 világjárvány előtt a Hertz pénzügyileg erősen felívelő pályán volt, az előző év azonos időszakához képest tíz egymást követő negyedévben magasabb árbevétellel, és kilenc negyedévben jobb korrigált vállalati EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkentési leírás előtti) üzemi eredménnyel.

2020. januárjában és februárjában az előző év azonos időszakához képest a magasabb amerikai autókölcsönzési árbevételnek köszönhetően a vállalat rendre 6, illetve 8%-kal nagyobb globális árbevételt ért el.

A J.D. Power ügyfél-elégedettségi kutatása emellett az 1. helyet ítélte a Vállalatnak, az Ethisphere pedig a Világ Legetikusabb Vállalatai közé sorolta.

 

A COVID-19 elleni válaszintézkedések

Amikor márciusban mutatkozni kezdtek a válság hatásai, a lemondott autókölcsönzések számának növekedését és jövőbeni foglalások csökkenését okozva, a vállalat gyorsan reagált, hogy igazodjon a helyzethez. Az általános és üzemi költségek gondos kezelésével a Hertz a lényegesen alacsonyabb kereslethez igazította kiadásait, többek között az alábbi intézkedésekkel:

  • a tervezett flottaszintek csökkentése járművek értékesítésén és flottarendelések lemondásán keresztül,
  • a repülőtereken kívüli autókölcsönző helyszínek konszolidálása,
  • tőkekiadások elhalasztása és a marketingkiadások csökkentése,
  • valamint 20.000 alkalmazott, a cég globális munkaereje mintegy 50%-ának kényszerszabadságra küldése vagy elbocsátása.

 

A vállalat aktívan együttműködik számos legjelentősebb hitelezőjével a  járműüzemeltetési lízingszerződése értelmében fizetendő összegek átmeneti csökkentésének elérésére. Bár a Hertznek sikerült rövid távú enyhítést elérnie ezeknél a hitelezőknél, hosszú távú megállapodást nem sikerült kötnie. A vállalat az amerikai kormánytól is kért segítséget, az autókölcsönző ágazat számára azonban nem váltak elérhetővé források – zárul a közlemény.