Jövőre a fedélzeti bőröndért is fizetni kell az EasyJet járatain

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. december 03. 11:18

Eddig a fapadosok közül azzal igyekezett magát megkülönböztetni a brit EasyJet, hogy nem kért külön díjat a fedélzetre felvitt, az előírásoknak megfelelő méretű poggyászokért. Jövő év február 10-étől csak az használhatja az ülések fölötti csomagtartót, aki fizet ezért.

Aki azután is a legolcsóbb kategóriájú jegyet veszi meg, az csupán egy olyan kis méretű táskát (max. 45 x 36 x 20 cm) vihet fel a fedélzetre, amely elfér az ülése alatt.

Az Easyjet szerint a lépés javítja a járatok pontosságát. Az utasok egy része felháborodott a bújtatott áremelés miatt, mások szerint viszont így legalább mindig minden csomag számára lesz elegendő hely az ülések fölötti rekeszekben.

2020 februárjától az EasyJetnél is ugyanúgy kell fizetni a fedélzeti bőröndért, mint a fapadosok többségénél

Fotó: 123rf

A jelenlegi szabályozás értelmében minden utas felszállhat a repülőre egy darab, maximum 56 x 45 x 25 centiméteres bőrönddel, amely éppen elfér a tároló rekeszekben.

A jövőben aki ilyen bőröndöt akar felvinni a fedélzetre, annak drágább jegyet kell vásárolnia, ez a felár 8 és 30 font között összeg lehet a járat hosszától függően.

A Flexi kategóriájú jegyet vásárlók, illetve a törzsutasok ugyanakkor továbbra is felvihetnek egy kis kézitáskát és egy gurulós bőröndöt a gépre, a szabad helyek függvényében.

Az EasyJet kereskedelmi vezérigazgatója, Robert Carey így magyarázta a döntést: „A pontosság fontos az ügyfeleink számára, és tudjuk, hogy amikor a beszállás során kiderül, hogy nem mindenkinek fér fel a bőröndje a fedélzetre a korlátozott tárolókapacitás miatt, az késésekhez vezet és az utasokat is frusztrálja."

25 éves működése során első ízben idén ősszel jelentett veszteséget az EasyJet, a szeptember 30-ával lezárult pénzügyi évben 1,27 milliárd fontos mínuszt értek el, miután a bevételeik megfeleződtek. A fapados légitársaság jövőre is csupán kapacitásainak 20%-ával fog repülni.

Kapcsolódó cikkek