Elindult a Quantum of the Seas, a világ első „smart" hajója

Forrás: turizmus.com

 2014. november 03. 20:40

A Royal Caribbean Hamburgban épített legújabb hajója a londoni WTM-hez igazítva november elején érkezett meg Southamptonba, ahol több mint 2000 turisztikai szakembernek és a sajtó képviselőinek mutatkozott be.

November 2-án indult el Londonból New Yorkba a Royal Carribbean forradalmi újdonságokkal felszerelt  hajója, a Quantum of the Seas, amelynek fedélzete többek közt mászófalat, szörfszimulátort és a világon egyedülálló, a tenger felé emelhető „panorámakapszulát" is kínál.

A hajó október 29-én érkezett meg Southampton kikötőjébe, hogy onnan egy rövid túra keretében megmutassa magát az utazási irodák képviselőinek és az újságíróknak, köztük a Tengerjáró Kft. szervezésében érkező magyar kollegáknak.

A hajó 16 vendégszintjén 4280 vendéget közel 2000 fős személyzet szolgál ki és biztosítja a folyamatos szórakoztatást is. A Quantum of the Seas számos attrakciót vonultat fel, a legkülönlegesebb azonban a North Starnak nevezett kapszula, amelyet 100 méteres magasságban, az óceán felé emelve kínál 360 fokos panorámát az utasoknak, valamint a RipCord nevű szabadesés-szimulátor. A Two70 nevű háromszintes közösségi tér videófalainak segítségével bármilyen virtuális környezetet képes a látogatók köré teremteni, a SeaPlex fedett szabadidőközpontban pedig az akrobatikus sportoktól kezdve a kosárlabdáig terjed a kínálat, a rock'n'roll ihlette belső dizáájnú Music Hall az esti bulik helyszíne.

Az újítások három különböző területet, a technológiát, a környezettudatosságot és a vendéglátást érintik.

A Quantum nem véletlenül érdemli ki a világ első „okoshajójának" járó titulust: a technológiai megoldások már a foglalástól kezdve a vendégek kényelmét szolgálják. Minden utas már előzetesen online tudja lefoglalni a kirándulásokat, a wellness szolgáltatásokat, az esti programokat, és az éttermeket.

A mobiltelefonos alkalmazás tárolja az utazáshoz szükséges dokumentumokat, és ennek segítségével automatizálható a becheckolás is, ez mindössze utasonként hét percet vesz igénybe. Műholdak segítségével még a nyílt tengeren is folyamatosan rendelkezésre áll szélessávú, korlátlan internet-kapcsolat, így könnyedén használható két további okostelefonos applikáció, a hajó szolgáltatásainak foglalásához szükséges Cruise Planner, valamint az információkat, naptárakat tároló Royal IQ.

Minden vendég chippel ellátott órát kap, amelynek segítségével a kabinajtó nyitásától kezdve a programokra való jelentkezés és fizetés is rögzítésre kerül. A Bionic Bárban a tableten rendelt italokat robotbárosok mixelik a vendégeknek. A hajó személyzetének minden egyes tagja saját tabletet is kap.

Az üzemeltetés terén közel 100 területen vezettek be kisebb léptékű energiatakarékos megoldásokat, amelyek viszont összességében 20 %-os költségcsökkentést eredményeztek.

A gasztronómiáról  a Dynamic Dining koncepció gondoskodik. Ez utóbbi jegyében az óriási, több ezer főt befogadó éttermeket felváltották a különböző konyhákat képviselő, egyedi stílusú éttermek, összesen 18 étterem, valamint 14 bár és kávézó található a fedélzeten.

A vendégek voltaképpen a világvárosok kulináris kínálatával megegyező választékot kapnak, és rugalmasan dönthetnek aktuális ebédjük vagy vacsorájuk helyszínéről. Az amerikai, nemzetközi, távol-keleti, tengeri éttermek mellett a Jamie Oliver nevével fémjelzett olasz, kortárs és jövőmutató megoldásokat kínáló Wonderland, steakhouse, gasztropub, kézműves és fitnesz-konyha is megtalálható.

A hajó szobái számos az eddigi legszélesebb kialakításban állnak rendelkezésre, és számos típus virtuális erkélyt is kínál.

A Quantum-osztály következő hajója, az Anthem of the Seas 2015. tavaszán debütál. Addig pedig a Quantum of the Seas a nyitószezonban 7 és 8 éjszakás Bahama-szigeteki, 8-11 éjszakás kelet-karibi és 11-12 éjszakás dél-karibi útvonalakon teljesít szolgálatot, mielőtt áthajózna Sanghajba.

A hajó első útjának indulásáról készült videó itt tekinthető meg:

http://www.royalcaribbeanblog.com/2014/10/31/video-quantum-of-the-seas-first-stop-southampton