Élményközpont épülhet a diósdi barlangrendszerben

Forrás: Portfolio

 2017. február 23. 12:20

Tavaly előtt indult az a civil kezdeményezés, hogy Diósd egy felszín alatti új fürdőlétesítmény építésébe kezdjen. Az önkormányzat a beruházással élénkítené a turizmust, ezáltal növelné a település bevételeit.

Megalit projekt néven kezdte el tervezni a diósdi önkormányzat egy felszín alatti fürdő kialakítását –adta hírül a portfolio.hu. A 11 ezer négyzetméteres barlangrendszer és a városban lévő termálkút összekapcsolásaként jöhetne létre a fürdő.

A 2015-ös ötletet tavaly követte egy részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, amit a város képviselőtestülete novemberben fogadott el.

Megalit Fürdő terv

Megalit Fürdő külső terv

Fotó: megalitspa.com

A turisztikai létesítmény ötlete onnan ered, hogy a városnak a jelenlegi beépítettségi szint mellett nincs lehetősége adófizető ipari létesítmények befogadására, a helyi adók növelése pedig a lakosság részéről váltana ki ellenérzést. A település így nem tud további bevételhez jutni, ami a fürdő kialakításával megváltozhatna.

Megalit Fürdő terv

Megalit Fürdő belső terv

Fotó: megalitspa.com

A fürdő az egykori diósdi kőbánya helyén jöhetne létre. A XVIII. században kezdődött bányászat következtében a területről 25 ezer köbméter követ termeltek ki, amit többek között a Parlament építésénél a Budai Vár rekonstrukciójánál használtak fel. Jelenleg a tárnák egy része gombapinceként szolgál. A fejlesztés 26 284 négyzetméter felszín feletti és 15 596 négyzetméter felszín alatti bányaterületen valósulna meg.