Eltérően reagálnak a légitársaságok az ukrán válságra

Forrás: turizmus.com

 2022. február 14. 19:55

Az egyre feszültebb helyzetben a legtöbb légitársaság egyelőre kivár, de például a KLM leállította Ukrajnába tartó járatait. Az ukrán kormány pénzügyi garanciát nyújtana a légiközlekedés fenntartása érdekében.

Az egyre aggasztóbbá váló ukrán válságban a térségbe járatokat közlekedtető légitársaságok is feszülten figyelik a helyzet alakulását.

A KLM „a biztonsági helyzet átfogó elemzése” után még szombaton leállította ukrajnai járatait, a British Airways Bangkokba tartó teherjárata pedig kikerülte az ukrán légteret – írja az aero.de.

Vasárnap az ukrán SkyUp diszkont légitársaság Moldovába irányította át egyik, Madeiráról Kijevbe tartó járatát azzal az indokkal, hogy a társaság, amelytől a gépet lízingeli, a biztosítás megszűnése miatt erre szólította fel. Moldovából buszokkal szállították haza az utasokat.

Az Ukraine International Airlines hétfőn közölte, hogy az ország határain kívül helyezi el a repülőgépeit, mivel az ukrán légtérben megszűnt a biztosításuk. Öt gépet Spanyolországba szállítottak át, kettőt „tervszerű műszaki karbantartás” céljából Belgrádba. A társaság összesen több mint 25 repülőgéppel rendelkezik.

Az Ukraine International Airlines gépeinek sincs most biztosításuk az ukrán légtérben

Fotó: ©dragunov/123rf.com

A Norwegian is kikerüli az ukrán légteret. A légitársaságnak nincs közvetlen ukrajnai járata, de pl. az Antalyába tartó gépei alkalmanként érintik az ukrán légtér nyugati részét.

A Qatar Airways törölte az egyiket a napi két Doha-Kijev járatából. Más légitársaságok kivárnak, a Lufthansa például hétfőn bejelentette, hogy egyelőre tovább közlekedteti járatait Ukrajnába, de intenzíven figyelemmel kíséri a helyzet alakulását.

A kijevi kormány vasárnap bejelentette, hogy kész több mint 520 millió euró értékű állami garanciát nyújtani a biztosítóknak, viszontbiztosítóknak, lízingcégeknek és a légitársaságoknak a légiközlekedés fenntartása érdekében.