EURO-2016 – a magyar kultúra is bemutatkozik Franciaországban

Forrás: MTI

 2016. június 21. 20:41

A magyar kultúra bemutatkozására is jó lehetőséget teremt a labdarúgó Európa-bajnokság alkalmából Franciaországra irányuló figyelem – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, miután franciaországi magyar értelmiségiekkel találkozott és részt vett a Virtuózok párizsi koncertjén.

Balog Zoltán kiemelte: a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság alkalmából 3 millió turista érkezik Párizsba, többségüket a futball mellett érdekli a kultúra is, ezért ez jó alkalom a magyar kultúra bemutatására. Emlékeztetett arra, hogy a Szépművészeti Múzeum remekműveiből márciusban nyílt kiállítás a párizsi Musée du Luxembourgban, és az érdeklődők sorban állnak, hogy megnézhessék a július közepéig nyitva tartó tárlatot.

 

 

A múzeum előterében mutatkozott be a zene ünnepén a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató négy fiatal díjazottja – Abouzahra Amira, Abouzahra Mariam, Váradi László és Rigó Ronald –, akik a Balassi Intézet meghívására léptek fel a francia fővárosban.

A városháza előtt zajló Place de l'Europe (Európa tér) elnevezésű kulturális rendezvényen az Európa-bajnokságon részt vevő 24 ország saját standokon mutatkozik be. Magyarország is bemutatja turisztikai és a kulturális értékeit, és ehhez a programhoz is kapcsolódik a Virtuózok-koncert – mondta a miniszter, valamint emlékeztetett arra, hogy idén ünnepeljük az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját, és Párizsban jelentős az a magyar értelmiségi réteg, aki 1956 után hagyta el Magyarországot.

A kulturális bemutatkozás már szombaton a Magyar nappal elkezdődött, amikor olyan neves művészek és együttesek léptek színpadra, mint az Experidance, a Besh o droM, a Magyar Állami Népi Együttes, a Fricska, a Creatures, Borbély Mihály szaxofonművész, a Cimbalom Duo, valamint Szász Kitti világ- és Európa-bajnok női freestyle-focista. A magyar ízek világába Mautner Zsófi és Harmath Csaba vezette be a közönséget.

A magyar pavilon a modern, sportszerető és változatos kultúrával bíró Magyarországot mutatja be, többek között egy három témakörből álló kültéri kiállítást is láthatnak az érdeklődők, amelyen Vasarely Viktor képei és a kortárs magyar fotográfia mellett megismerhetik az utóbbi időszak magyarországi sportfejlesztéseit is.