Európai Bíróság: rendkívüli utazási körülmények esetén sem mindig kérhető vissza a sztornódíj

Forrás: turizmus.com

 2024. március 07. 10:21

Az Európai Bíróság döntése szerint nem kérhető vissza a sztornódíj, ha valaki rendkívüli körülményekre hivatkozva, de túl korán mondja le az utazást.

Ha egy befizetett utazás megvalósulását rendkívüli körülmények hátráltatják, az ügyfeleknek lehetőségük van a díjmentes lemondásra. Azonban ez csak abban az esetben érvényes, ha ezek a körülmények már a lemondás időpontjában fennállnak. Ellenkező esetben az utazásszervező jogosan tarthat igényt a sztornódíjra – mondta ki egy ügyben 2024. február 29-én az Európai Unió Bírósága.

A bíróság a német szövetségi bíróság előterjesztése alapján hozott ítéletet. A szóban forgó ügyben (C-584/22.) egy német turista 2020 áprilisára foglalt le egy szervezett utazást Japánba. A Covid-19-járvány kirobbanása után törölte a foglalását, és vissza is kapta a befizetett pénzét, amelyből azonban az utazásszervező mintegy 300 eurót – miután arra a német Polgári Törvénykönyv lehetőséget ad – sztornódíjként megtartott. Amikor Japánban 2020. március végén beutazási tilalmat rendeltek el, a férfi ezt az összeget is vissza akarta kérni.

Erre azonban az Európai Bíróság ítélete szerint túl korai lemondás esetén nincs lehetőség. Az ilyen esetekben azt a helyzetet kell alapul venni, amely a lemondás bejelentésének időpontjában fennállt. Annak tehát, aki túl korán tette meg a bejelentést, meg kell fizetnie a sztornódíjat – szól az indoklás.

Az utazásszervező jogosan tartott igényt a sztornódíjra az Európai Bíróság szerint

Fotó: 123rf.com

Ez az Európai Bíróság szerint a vonatkozó irányelvből következik, ez ugyanis azt mondja ki, hogy az utazási szerződéstől való díjmentes elállás jogát a szervezett utazás megkezdése előtt kell gyakorolnia az utasnak. A bíróság értelmezése szerint pedig az elkerülhetetlen, rendkívüli körülményeknek, amelyek jelentősen befolyásolják az utazás lebonyolítását, szintén szükségszerűen fenn kell állniuk az elállás időpontjában és az utazás megkezdése előtt – írja a Legal Tribune Online.