Fejlesztés és karbantartás miatt lezárják a ferihegyi futópályákat

Forrás: turizmus.com

 2020. március 03. 16:10

A Budapest Airport a nyári csúcsidőszak előtt karbantartási és fejlesztési munkákat végez a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér futópályáin. Az 1. futópályát március végétől, a 2. futópályát pedig május végén zárják le legfeljebb két-két hét időtartamra.

Betonfelület-karbantartás, a betonlapok közti dilatációk cseréje és egyéb karbantartási munkák miatt március utolsó hetétől április első hetének végéig lezárják a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1. futópályáját. A futópályák lezárására a maximális repülésbiztonsági színvonal fenntartása miatt van szükség – tájékoztatott a Budapest Airport.

A nyári csúcsidőszak előtt szeretnék elvégezni a karbantartást

Fotó: Budapest Airport

A hosszabbik, 2. futópályát május végén zárja le a Budapest Airport – itt az általános karbantartás mellett fejlesztési munkákat is végez az üzemeltető. Korszerűsítik a futópályatengely menti fénytechnikai rendszert, amelynek köszönhetően csökkenhet a repülőtér energiafogyasztása.

A gurulóút és a futópálya csatlakozásának közelében kialakított, a repülőgépek közvetlenül a felszállás előtti várakozására kijelölt pontot a fejlesztések keretében közelebb hozzák a futópályához, így a repülőgépeknek a felszállási engedély megadását követően a korábbinál rövidebb utat kell megtenniük a futópályáig. Ezzel csökken az egyes járatok fordulóideje.

A gépeknek a korábbinál rövidebb utat kell megtenniük a futópályáig

Fotó: Budapest Airport

A Budapest Airport minden évben – szükség szerint akár gyakrabban is – korszerűsíti és karbantartja a futópályákat és gurulóutakat.

A tavalyi évben fejeződött be a legmodernebb műszeres leszállító rendszer telepítése, amely kedvezőtlen látási viszonyok mellett segíti a repülőgépek biztonságos fel-és leszállását. Az idei munkálatokat úgy időzítette a Budapest Airport, hogy mind az 1., mind a 2. futópályát még a nyári csúcsidőszak előtt újra átadhassák a forgalomnak – írták.

Kapcsolódó cikkek