Forgalomkorlátozás a régi autókra Párizsban

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 09. 15:04

Idén július elsejétől nem közlekedhetnek Párizs belterületén, hétköznapokon 8 és 20 óra között az 1997. január 1. előtt forgalomba helyezett furgonok, személygépkocsik, illetve az 1999. június 1-nél régebbi motorkerékpárok. A rendelet a külföldi rendszámú járművekre is vonatkozik!

A rendelet csak a Boulevard Phériphérique-en belül eső városrészre érvényes, maga a Boulevard Phériphérique körgyűrű nem érintett benne - áll a Francia Idegenforgalmi Hivatal (Atout France) hírlevelében.

 

Ezzel a rendelettel terjesztették ki a tavaly életbe lépő, a párizsi levegő minőségét javítani hivatott jogszabályt, amely egyébként korábban már kitiltotta a fővárosi utakról a 2001. október 1. előtt gyártott nagyméretű haszonjárműveket és autóbuszokat.

A tiltással párhuzamosan szélvédő-matricákat is bevezetnek, amelyeket a károsanyag-kibocsátás alapján osztanak ki (1997 előtt gyártott autó nem kaphat ilyet), amely alapján a forgalomcsillapított övezetekbe a behajtást tudják majd ellenőrizni a rendőrök, illetve ez alapján kezdhetik meg az autók kitiltását az esetleges forgalomkorlátozások esetén.

2016. szeptember 1-től alkalmanként 35 eurós büntetést kell fizetni a szabályszegőknek, 2017. január elsejétől pedig már 78 euró lesz a büntetés.

További információk ITT.