Germanwings: A másodpilóta begyakorolta a gép megsemmisítését

Forrás: MTI

 2015. május 06. 14:07

A Germanwings német légitársaság márciusban lezuhant gépének másodpilótája előre begyakorolta a repülő megsemmisítését a katasztrófa körülményeinek vizsgálatát irányító francia hatóság (BEA) szerdán ismertetett előzetes jelentése szerint.

Német hírportálok beszámolói szerint az Airbus A320-as repülőgép fekete dobozából kinyert adatok alapján megállapították, hogy a másodpilóta a katasztrófa előtti utolsó úton, Düsseldorfból Barcelona felé több alkalommal beprogramozta a robotpilótát arra, hogy kezdjen süllyedést 100 láb (30 méter) magasságig.

A másodpilóta ekkor egyedül tartózkodott a pilótafülkében. A Bordeaux-i földi irányítástól azt az utasítást kapta, hogy kezdjen süllyedést. A másodpilóta végrehajtotta az utasítást, a robotpilótát a meghatározott repülési magasságra állította be, de ezt többször – néhány másodpercre – átállította 100 lábra, ami a szakértők szerint arra utal, hogy begyakorolta a végzetes manővert.

A fekete doboz adatai megerősítik a feltételezést, hogy a másodpilóta szándékosan idézte elő a katasztrófát. „Arra lehet következtetni, hogy cselekvőképes volt és valamennyi tevékenysége arra irányult, hogy lezuhanjon a gép" – mondta Rémy Jouty, a BEA igazgatója.

Az előzetes jelentés szerint megállapították azt is, hogy a másodpilóta a katasztrófa előtti percekben – amikor a gép visszafelé, Barcelonából Düsseldorf felé tartott – megmozgatta a gép kormányát, de a beavatkozás nem volt elég erőteljes ahhoz, hogy kiiktassa a robotpilótát. Ez előtt a másodpilóta 30 méteres repülési magasságra programozta a robotpilótát és több alkalommal növelte a repülőgép sebességét.