Horvátország legnagyobb kikötőprojektjébe vág bele az ACI

Forrás: turizmus.com

 2022. április 11. 16:45

Horvátország legnagyobb turisztikai kikötőhálózata, az Adriatic Croatia International (ACI) stratégiai projektek megvalósításán dolgozik.

Intenzív munkálatok folynak az ACI Marina Dubrovnikban: egy part menti falat húznak fel, amely 220 méteres új vízparti területet biztosít majd a korábbiaknál akár négy-öt méterrel is hosszabb hajók érkezéséhez és kikötéséhez, valamint új víz-, csatorna- és elektromos hálózatokat, illetve világítást is kiépítenek. Emellett a déli Adria legnagyobb szervizzónájának kialakítását is tervezik, ami jelentősen javítja majd a hajózási szolgáltatásokat.

Az ACI egyik fő stratégiai fókusza azonban minden bizonnyal Horvátország legnagyobb hajózási projektje, a leendő ACI Marina Rijeka, amely a Porto Baross kikötőben fog megépülni. Az ACI harminc éves koncessziót kapott erre a tengeri területre, és a német Lürssen-csoporthoz tartozó Gitone-val együttműködve a következő néhány évben legalább 363 millió horvát kunát fektet be a kikötő megépítésébe. Ez lesz Horvátország legnagyobb, 260 szuperjacht befogadására alkalmas kikötője, rangos 5 horgonyos minősítéssel és megajachtok kikötési lehetőségével. Amellett, hogy ez előnyökkel jár az egész helyi közösség számára – mivel számos új munkahelyet teremt –, a kikötő jelentősen megváltoztatja majd Rijeka turisztikai kínálatát és látképét, a világ legkívánatosabb tengeri úti céljai közé sorolva a várost.

Az ACI kikötője Splitben

Fotó: Horvát Idegenforgalmi Közösség

Infrastruktúrája és szolgáltatásai mellett az ACI-t a sportban elért eredményei is jellemzik: az ACI Sail egyedülálló  projektje az érmesekből – köztük olimpikonokból – álló legénységet és a Nautor's Swan finn gyártótól származó, fényűző vitorlás hajókból álló flottát egyesíti. A bajnoki legénység mellett a projekt fő erénye a Nautor's Swannal való exkluzív partnerség, valamint a ClubSwan36S vitorlás hajók számára kialakított egyedüli képzési központ Splitben. 2022. október 4. és 8. között Horvátországban először Splitben rendezik meg a One Design Európa-bajnokságon belül a Nautor's Swan szervezte ClubSwan versenyliga szerves részét képező ClubSwan 36 Európa-bajnokságot.

Külön kiemelendő, hogy Horvátország ad otthont a Swan Design One versenyszezont lezáró regattájának, csatlakozva ezzel olyan rangos európai helyszínekhez, mint Scarlino, Villasimius, Valencia, Palma de Mallorca és Porto Cervo.

Amellett, hogy a tengeri turizmus az elmúlt két évben a turizmus legrugalmasabb és legbiztonságosabb formájának bizonyult, az ACI-nak jó oka van arra, hogy bizakodó legyen a következő szezont illetően, a már bejelentett hajós érkezések jelentős száma miatt.