IATA, ACI: nőtt a légi utasforgalom októberben

Forrás: MTI

 2014. december 07. 14:37

Nőtt a légi utasforgalom októberben az előző év tízedik hónapjához viszonyítva a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) és a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) kimutatása szerint.

Az IATA a világ utasforgalmában átlagosan 5,7 százalékos bővülést mért, és a kilátások is inkább pozitívak a régiónként jelentős eltérést mutató gazdasági fejlődés ellenére: az Egyesült Államok és Ázsia-Óceánia gazdasági bővülése ellensúlyozza az eurozóna és Kína gyengébb teljesítményét.

Októberben a nemzetközi forgalom 5,5, a belföldi 5,8 százalékkal bővült, előbbi járatok 78, utóbbiak 81,1 százalékos kihasználtsággal üzemeltek. A január-októberi időszakban idén 79,7 százalékos töltöttség mellett 6,2 százalékkal javult a nemzetközi, és 81 százalékos kihasználtság mellett 5,2 százalékkal a belföldi járatok utaskilométerben mért teljesítménye 2013 azonos időszakához képest.

A világ régiói között ismét a közel-keleti légitársaságok fejlődtek a legnagyobb mértékben, 10,3 százalékos javulásról számoltak be, őket követték a dél-amerikai cégek 6,5, valamint az európai légitársaságok 5,8 százalékos javulással.

A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa az európai repülőtereken az év tízedik hónapjában 5,5 százalékos utasforgalom-növekedést mért. Megfordult a 2006 óta tartó trend és az unió repterein már nagyobb mértékben nőtt a forgalom (5,6 százalék), mint az unión kívülieken (5,1 százalék). A kezelt légiáru mennyisége 3,1 százalékkal, a gépmozgásoké 2,2 százalékkal haladta meg a 2013 októberi szintet.

Az évi 25 millió utasnál többet kezelő repülőterek közül Isztambul-Atatürkön mérték a legnagyobb bővülést, a török repülőtéren 12,8 százalékkal többen fordultak meg, mint tavaly októberben, Róma-Fiumicino pedig 10,4 százalékkal kezelt több utast. A 10 és 25 millió közötti utasforgalmú repülőterek közül Athén teljesített a legjobban 28 százalékos növekedéssel, az 5 és 10 millió közötti utasforgalmat bonyolító légikikötőknél pedig Basel-Mulhouse-Freiburg utasszáma nőtt a legnagyobb mértékben, 16,6 százalékkal.