Jeckel Evelin: A Wizz Air nem repül félig üres gépekkel – videó

Forrás: turizmus.com

 2023. február 08. 16:15

A Wizz Air nemzetközi sikersztorijának részleteit osztotta meg Jeckel Evelin, a légitársaság hálózatfejlesztésért felelős megbízott igazgatója a 30. Turizmus Évadnyitó Gálán.

A 19 éve működő légitársaság fennállása óta minden évben kétszámjegyű növekedést tudott felmutatni, ami egyedülálló a légi közlekedésben – emelte ki az igazgató. Csupán két olyan évük volt – a koronavírus-járvány időszaka alatt –, amikor visszaesett a forgalmuk, ugyanakkor tavaly újra 45%-kal nőtt a légitársaság által szállított utasok száma. A 2022-es évben így 45,6 millió utas választotta a légitársaság járatait. A Wizz Air jelenleg 177 repülőgéppel, 930 útvonalon, több mint 50 országban közel 200 úti célba repül. 17 országban összesen 37 bázist működtetnek, dolgozóik száma eléri a 7000 főt – sorolta az adatokat.

Jeckel Evelin bemutatta a Wizz Air forgalmi adatait is

Fotó: turizmus.com / Nagy Mihály

A 2023-as évre további növekedést tervez a Wizz Air, amely a járvány idején sem hagyott fel a toborzással, így biztosított a szükséges személyzet az új járatokhoz. Mint elhangzott, a légitársaság flottájának átlagéletkora csupán 5,5 év, így a modern repülőgépek alacsony szén-dioxid-kibocsátása miatt növekedésük fenntartható módon zajlik.

A légitársaság folyamatosan bővíti a célállomások körét, ma már nemcsak Európában, hanem Észak-Afrikától az Arab-félszigeten (Abu Dhabi) át az Indiai-óceánig (Maldív-szigetek) üzemeltetnek járatokat. Közben több új bázisrepülőteret nyitottak, például Olaszországban, Albániában és Abu Dhabiban.Mint elhangzott, a hatékony működés egyik kulcsa, hogy nem repülnek félig üres gépekkel. Ha mindenki követné ezt a modellt, 34%-kal csökkenne a légi közlekedés szén-dioxid-kibocsátása – emelte ki Jeckel Evelin. A környezetvédelmi szempontok szem előtt tartása azt is jelenti, hogy csak olyan járatokat üzemeltetnek, amelyeknek nincs vasúti alternatívája.

A légitársaság az utóbbi négy évben több mint 6 millió utast szállított Magyarországról 30 ország 64 úti céljába. Két hazai bázisrepülőterükön 14 gép állomásozik és 600 főt foglalkoztatnak.

A 2023-as évre a forgalom további dinamikus növekedését prognosztizálja a légitársaság, amely a közelmúltban olyan új úti célokba is járatokat indított, mint Isztambul, Antalya és a szaúd-arábiai Rijád.

A Turizmus Évadnyitó Gálán elhangzott teljes előadást meghallgathatja a videóra kattintva.