Jön a testsúlymérés felszállás előtt?

Forrás: turizmus.com

 2019. április 27. 16:10

Eddig csak a poggyászunk súlyáért kellett aggódni, de lehet, hogy a jövőben nem árt komolyabban fogyókúrázni egy-egy repülőút előtt...

A legtöbb európai légitársaság az EASA, (az EU Repülésbiztonsági Ügynöksége) közös szabályrendszerét alkalmazza a repülés teljes utassúlyának megállapításához. Becslésük szerint minden férfi átlagsúlya 88 kg, minden nő 70 kg és minden gyermek 35. Az átlagos súlyok kissé túlzók, ami azt jelenti, hogy a gépek a valóságban általában kisebb súlyúak, mint a számított EASA-modell. Ez azt jelenti, hogy sok gép feleslegesen nagy mennyiségű üzemanyaggal repül, ami drágítja a repülést és szennyezi a környezetet.

Ez az üzleti koncepciója a brit Technology Company, a Fuel Matrix startup cégnek, amely jelenleg több brit repülőtérrel tárgyal az utasok mérésére szolgáló, észrevétlen, „diszkrét” mérésszisztéma bevezetéséről.

„A repülőgép rakományának tényleges súlyát ismerni kell annak érdekében, hogy meg tudjuk határozni a megfelelő mennyiségű üzemanyagot. Ha az utasokat az indulás előtt megmérjük, a gép tényleges súlya pontosabban kiszámítható, amivel pénzt takaríthat meg a légitársaság” – mondta a társaság vezérigazgatója, Roy Fuscone a Lonely Planetnek.

Minden mérési adat titkos marad a kívülállók számára és a teltebb utasokat nem „büntethetik” súlyuk miatt, ígérik a szakemberek.

Eddig csak a poggyászunk súlyáért kellett aggódni, de lehet, hogy a jövőben nem árt komolyabban fogyókúrázni…

Fotó: pixabay

Az olyan légitársaságok, mint a Finnair és a Hawaii Airlines az elmúlt években már próbálták – teszt szinten – lemérni az utasokat, de végül nem vezették be a rendszert. Úgy tűnik azonban, hogy a jövőben az ilyen típusú mérések világszerte elterjednek.

Sokan attól tartanak, hogy a fapadosoknak ez újabb ötletet ad a jegyek árának emelésére...