Jordánia is felkerülhet a Wizz Air palettájára

Forrás: turizmus.com

 2015. október 23. 11:55

A Wizz Air tervezett akabai járatnyitását a jordán turizmusirányítás vezetői jelentették be kelet-közép-európai roadshow-juk budapesti állomásán. A közel-keleti királyság turisztikai minisztere és idegenforgalmi hivatalának ügyvezetője az új vízumkönnyítésekről is beszámolt a magyar utaztatóknak.

Nayef Al-Fayez turisztikai és műemléki miniszter köszöntőjében felidézte a magyar kiutazás csúcsidőszakát: 2000 és 2005 között 150 ezer honfitársunk kereste fel Jordániát.

A jordán állam támogatásának köszönhetően nagyon olcsó utak virágkorának a jordán kiutazási piacot uraló Jordan Tours 2005-ös bezárása vetett véget. A következő tíz évben számottevőn visszaesett a forgalom, összesen 50 ezer magyar látogatott a közel-keleti országba, 2014-ben mindössze 4500 fő (közülük is több mint 300 utas egyetlen éjszakát sem töltött ott).

A magas rangú jordán delegáció most azért jött Magyarországra, hogy teljes támogatásáról biztosítsa az országot programozó légitársaságokat és utazásszervezőket, ezáltal Jordánia újrafelfedezését – jelentette ki Zaid Naffa, Jordánia tiszteletbeli konzulja, aki korábban a Jordan Tours vezetője volt.

Nayef Al-Fayez, jordán turisztikai miniszter


A jordán–magyar turisztikai kapcsolatok fellendítésének része a Wizz Airral folytatott, utolsó fázisában lévő tárgyalások egy akabai járat nyitásáról 2016 első negyedévében. A megállapodást ugyan még nem írták alá, de a járat megvalósulásának esélyét 90 százalékra tette a Jordán Turisztikai Hivatal (JTB) ügyvezetője, Abed Al Razzaq Arabiyat. (Budapestről évek óta az Anubis Travel üzemelteti az egyetlen charterjáratot, a márciustól novemberig tartó időszakban.) A bizakodást jelzi, hogy több kinti turisztikai szolgáltató és a Royal Wings jordán nemzeti légitársaság képviselője is ott volt a delegációban, akik a prezentáció után, workshopon ismertették ajánlataikat az utazási irodákkal a Boscolo Budapest Hotelben. Mint megtudtuk, a magyar utazásszervezők 50 százalékos támogatást kaphatnak Jordániát népszerűsítő marketingakciójukhoz.

A turistaforgalmat ösztönözhetik a közelmúltban bevezetett vízumkönnyítések is. Ezek egyike, hogy az akabai repülőtéren keresztül belépő turisták érkezéskor vehetik fel a vízumot, ráadásul ingyenesen. A Jordan Pass pedig 99 dollárért – az ingyenes vízum mellett – több mint 40 turisztikai attrakció, köztük Petra látogatását is magában foglalja, így az egyéni turisták számára költségtakarékos megoldást kínál az ország bejárására, érkezzenek bármelyik határállomáson keresztül.

Jordánia vonzerőit bemutató prezentációjában a JTB ügyvezetője kiemelte országuk stabilitását, biztonságosságát és könnyű megközelíthetőségét. Három nemzetközi repülőteréről a nemzeti légitársaság heti több mint 600 járatot üzemeltet 54 célállomásra.

Petra, az ősi sziklaváros


A három kontinens találkozásánál fekvő, egész évben mérsékelt klímájú állam kicsi méretéhez képest nagyszámú látnivalót kínál, köztük 21 ezer bejegyzett műemléket. A történelmi emlékhelyek – köztük Petra, a sivatagban megbújó ősi sziklaváros; Jerash, Róma után a legjobban megőrzött római kori település; Madaba, a mozaikok városa vagy a bibliai helyszínek – mellett a magyar utazók figyelmébe ajánlották a fürdésre télen is alkalmas Holt-tengert, az Akabai-öböl búvárparadicsomait, az ország hat nemzeti parkját, de az aktív turisták és az extrém sportok kedvelői is számtalan izgalmas program közül választhatnak, a sivatagi dzsiptúrától Wadi Rum szikláinak megmászásáig. Az üzleti utazókat pedig modern konferencia-központokkal- és rendezvényinfrastruktúrával szolgálja ki a jordán turizmus.

Wadi Rum-i kemping