Kerékpáros boom Németországban

Forrás: turizmus.com

 2016. március 16. 16:50

Az ITB-n közzétett tanulmány szerint Németországban, 2015-ben, 4,5 millió német állampolgár összesen 31,5 millió vendégéjszakát töltött el az országban kerékpáros utazások keretében, ami nem kevesebb, mint az összes belföldi vendégéjszaka kb. egytizede.

A kerékpáros turisták száma mintegy 11 százalékkal nőtt 2014-hez képest. Az egynapos kerékpáros kirándulások száma ezen felül kereken 150 millió volt tavaly – derül ki az ADFC (Általános Német Kerékpáros Klub) több mint hatezer német állampolgár megkérdezésén alapuló felméréséből.

Raimund Jennert, az ADFC turisztikai területért felelős elnökhelyettese szerint a kerékpáros turisták nagy többsége a legszívesebben saját kerékpárját használja utazásai során, a túra kiindulási pontjára pedig vonattal érkezik. Ez azonban gyakran akadályba ütközik a Deutsche Bahn kerékpárszállító kapacitáshiányosságai miatt.

Fotó: www.schwarzaufweiss.de

A Német Szövetségi Gazdasági Minisztérium korábbi forgalmi adatait alapul véve a szállást igénybe vevő kerékpáros turisták 2015-ben 2,3 milliárd euró körüli összeget, a többiek mintegy 2,4 milliárd eurót költöttek turisztikai és kulturális szolgáltatásokra.

A túrák során használt elektromos kerékpárok aránya 11 százalékra, a megelőző évi kétszeresére emelkedett tavaly, így a hegyes-dombos tájak is egyre inkább a német kerékpáros turisták célpontjaivá válnak.

Fotó: www.essen-und-trinken.de

Németország legkedveltebb hosszú távú kerékpárútja az Elba mellett húzódik, ezt követik a Weser mentén, a Ruhr völgyében és a Duna mentén található bicikliutak. Kerékpáros utazásokat 2016-ban leginkább a Keleti-tenger partján, a Boden-tónál és a Rajna mentén futó kerékpárutakon terveznek a németek. A legkedveltebb külföldi kerékpáros úti célok az idén Ausztria, Olaszország és Franciaország. A kerékpáros utat tervezők 82 százaléka azonban Németország területén szeretne maradni.