Kiugró fejlődés a kolozsvári Avram Iancu repülőtéren

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 08. 23:25

Feltűnően jól tudta kihasználni a fapados járatok elterjedését és a fekvéséből adódó előnyöket az észak-romániai légikikötő.

Az észak-erdélyi Szamosfalván 1917-ben épült katonai repülőteret a második világháborúban lebombázták, és csak 1968-ban hozták annyira rendbe, hogy a belföldi forgalom megindulhatott 32 ezer utassal. A nemzetközi forgalom 1990-ben indult meg az Avram Iancuról elnevezett kolozsvári repülőterén .

Mint a napokban megtartott sajtókonferencián David Ciceo, a repülőtér ügyvezetője elmondta, az idő tájt az ország leggyengébb forgalmú repülőtere volt. Profitálva a jó földrajzi elhelyezkedéséből, mivel Kolozsvár Erdélyből és a környező országokból sokkal gyorsabban elérhető, mint Bukarest,  valamint az eredményes marketingnek köszönhetően idén már májusban elérték az egymilliós utasszámot.

A kolozsvári repülőtér

Fotó: turizmus.com

Az előzetes számítások szerint idén megközelítik, vagy meg is haladják a 3 millió utast. Egymilliomodik utasuk a Turkish Airlines-szal utazott Isztambulba, és a check-inben értékes ajándékot vehetett át Nicole Branish értékesítési igazgatótól.

A repülőtér fejlődésének ütemére jellemző, hogy általában két számjeggyel növekszik az éves utasszállítási eredménye. Jelenleg a kibővített terminálon 14 hazai és nemzetközi, menetrendszerű és fapados légitársaság (többek között a Wizz Air) osztozik, melyek közül három román cég.

A reptér marketingterveiben a Turkish Airlines-on kívül szerepel még a tengerentúl is üzemelő néhány szállító megnyerése. A regionális versenyben Debrecen komoly konkurenciát jelent az Avram Iancunak, különös tekintettel az áruszállításra.

A BMW gyár odatelepítésével Debrecenben beértek azok a törekvések is, amelyekkel a repülőtér jelentős áruszállítási kapacitásbővítésbe kezdett, így lekörözi erdélyi versenytársát, amely viszont idén 3 milliós utasszámban bízik.