Lassulhat a drágulás a nyári utakra, míg az utazási kedv fokozódhat

Forrás: turizmus.com

 2023. január 16. 14:00

Úgy tűnik, hogy lelassul a nyári utak drágulása és idén már csak 10 százalék körüli emelkedést várnak. Eközben - hacsak nem érkezik újabb koronavírus hullám, vagy egyéb rendkívüli esemény - az utazási kedv sem csökken majd.

Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) szóvivője a Világgazdasággal beszélt a nyári szezonnal kapcsolatos előrejelzéseiről. Elmondta, hogy míg a tavalyi év második felében a turisztikai szakma is megérezte az inflációt, így akár 15-20 százalékos áremelések is voltak, nyárra ez a tendencia belassulhat és megfeleződhet a drágulás.

Annak ellenére, hogy az évben a repülős utak árai is nagy mértékben növekednek, változatlan a kereslet a szervezett utak és a külföldi nyaralások iránt. Leginkább azok járhatnak jól idén - tavalyhoz hasonlóan - akik nem last minute, hanem minél korábban foglalnak utazást maguknak.

nyaralas_123rf

Tavaly 15-20 százalékos áremelések is voltak, nyárra ez a tendencia belassulhat és megfeleződhet a drágulás

Fotó: 123rf.com

Bár sokan úgy gondolják, a gyenge forint, az infláció miatt a magyarok olcsóbb úti célok után néznek, a MUISZ szóvivője nem számít arra, hogy felborul a klasszikus népszerűségi sorrend idén. A magyarok körében igen népszerű Törökország, Görögország, Horvátország, Olaszország, Spanyolország, Egyiptom, Tunézia, és a tengeri hajóutak mind egyénileg, mind csoportosan.

Horvátországnak nagy előnye lesz idén, hogy januártól csatlakozott a schengeni övezethez, így sokkal gyorsabb határátkelés, Törökországba pedig 2022 ősze óta a magyar állampolgárok szabadidős céllal személyi igazolvánnyal is beutazhatnak, ez is növelheti a népszerűségét.