Megújult a Budapest Időgép, történelmi sétát tehetünk a virtuális fővárosban

Forrás: turizmus.com

 2023. január 27. 12:20

Milyen jól is jön sokszor egy térkép, főleg, ha nemcsak térben, hanem időben is segít minket eligazodni Budapest történelmében, hiszen ki ne gondolt már arra, milyen jó lenne megtudni néhány kattintással, hogy kik éltek száz éve abban a házban, ahol most ő lakik, vagy mi állt ott korábban.

A Budapest Időgép oldalán négy különböző időmetszetben (1837-es, 1873-as, 1908-as, 1937-es) barangolhatunk, és az elérhető korabeli legrészletesebb, nagy felbontású térképek felhasználásával készült vektoros térkép segítségével böngészhető a város szerkezetének átalakulása, sőt akár a városlakók élete is. Továbbá megtalálhatók légifelvételek 1944-ből, valamint egy térinformatikai adatbázis az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatairól.

Az „időgépen” böngészhető a város szerkezetének átalakulása, sőt akár a városlakók élete is

Fotó: hungaricana.hu

A 2017 óta fejlesztett, egyedi levéltári forrásokat közzé tevő adatbázis nem csak egy online felületet jelent, ahol Budapest digitalizált és egymással GPS-koordináták alapján szinkronizált (georeferált) térképei elérhetők. A térképen az épületekhez fűződő, ott keletkezett vagy hozzájuk, egykori lakóikhoz kapcsolódó történelmi iratokat is böngészhetünk: telekkönyvi betétlapokat, amelyekből a tulajdonosok, közjegyzői okiratokat, melyekből a kor jogi és adminisztratív ügyletei derülhetnek ki. Vagy ami még ennél is izgalmasabb: archív fényképek, képeslapok, tervrajzok is könnyedén kereshetőek akár cím alapján akár, a térképen böngészve.

A folyamatos fejlesztés alatt álló „időgép” már azt is meg tudja mutatni, hogyan épül a virtuális, térbeli Budapest, s míg a különféle adattartalmakat a legutóbbi időkig több önálló felületen érhették el az érdeklődők, most már minden információ és adattartalom egyetlen felületen kereshető.

A Budapest Időgép – amely ezen az oldalon érhető el – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre, Budapest Főváros Levéltára és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár közös projektje, a kivitelező az Arcanum Adatbázis Kft. A 3D-s épületrekonstrukciókat az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar hallgatói készítették. A portál megújítása a Budapest 150 keretében és támogatásával valósult meg.