Nem vetették vissza a turizmust a negatív nemzetközi hatások

Forrás: turizmus.com

 2016. július 25. 15:20

Január és április között 18 millióval több nemzetközi turistát fogadtak a desztinációk, mint egy évvel korábban, vagyis a sok negatív esemény, járványok és árfolyamkockázat ellenére is folytatódott a nemzetközi turizmus növekedése a UNWTO adatai szerint.

Taleb Rifai, a UNWTO főtitkára úgy fogalmazott: ismét bebizonyosodott, hogy a turizmus és az utazás rugalmas és időtálló iparág, amelyet rövid távon ugyan megtörhetnek és lelassíthatnak a negatív körülmények egy-egy desztinácóban, ám globális szinten és hosszú távon nem. Azokban az úti célokban pedig, ahol átmenetileg gond támad, jó infrastruktúrával és szakértelemmel a folyamat megfordítható, és a turizmus erősebb lesz majd, mint a válság előtt.

Európában a növekedés 6,1 százalékos volt, de Nyugat-Európa, amely még a párizsi és brüsszeli terrortámadás hatása alatt volt, csak 0,1 százalékos növekedést ért el. Közép- és Kelet-Európa növekedése két százalékponttal maradt el az előző évitől, Észak-Európa viszont látványos, 9,3 százalékos növekedést ért el a tavalyi 4,8 százalék után.

A megtorpanás ellenére is Európa volt a világ leglátogatottabb kontinense 30 millió új turistával.

Az észak-amerikai turistaérkezések 6,1 százalékkal nőttek a tavalyi 5,1 százalékos bővülés után, Ázsia és Csendes-Óceánia térségében pedig a növekedés 9,4 százalékos volt, ezen belül Délkelet-Ázsia 10,6 százalékos bővülést produkált.

 

A zikavírus médiavisszhangja nagyban befolyásolta Latin-Amerika és a Karib-térség turizmusát, ahol a növekedés elmaradt a tavalyitól, igaz, Közép-Amerikában még így is 7,3 százalékos emelkedést tapasztaltak.

Afrika erős, duplázódó növekedést ért el, a szubszaharai régió növekedése ellensúlyozta Észak-Afrika turizmusának visszaesését, így a bővülés 13,1 százalék volt. A Közel-Kelet az egyetlen, ahol csökkenést mértek.

Január és április között mindösszesen 348 millió turista kelt útra világszert, a UNWTO becslése szerint augusztusig ez a szám eléri majd az 500 milliót. A szervezet januári előrejelzése szerint minden régió 2 és 4,5 százalék közötti növekedést ér el 2016-ban.

Nemzetközi turistaérkezések: