Nyaralóhajózás a Tisza-tavon új tájétteremmel és rétesezéssel

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2021. május 20. 18:27

Akik idén víz mellett keresnek belföldi nyaralási lehetőséget, ám mindenképpen szeretnék elkerülni a tömeget, azok vegyék fontolóra, hogy a szabadságukat egy nyaralóhajó fedélzetén töltsék. Mi is vízre szálltunk pár órára a Tisza-tavon, s most elmeséljük, milyen élményeket tartogat egy ilyen utazás.

Magyarországon tavaly debütált a nyaralóhajózás, amelynek külföldön régóta nagy kultusza van a vízi utakon, a csatornákon. A Mahart Zrt. által szervezett hazai program két báziskikötővel rendelkezik: múlt nyáron már jártunk Tokajban és ebben a cikkben írtunk a Felső-Tiszán hajózókra váró programlehetőségekről.

Az idei szezon indításának apropóján ezúttal a Tisza-tóra invitált a Mahart és kínált szó szerint ízelőt abból, mivel tölthetik idejüket a hajókázás mellett azok, aki ott szállnak vízre.

 

Kisköre: báziskikötő új kilátóval és lábas házakkal

Túránk a kiskörei báziskikötő újonnan felépült helyszínéről indult, mely modern infrastruktúrájával a hajósokat, horgászokat, bicikliseket, nyaralókat egyaránt kiszolgálja. Könnyű megtalálni a vízről is a kikötőt, mivel mellette nyújtózkodik Kisköre új látványossága, a két összefordított hajótestet formázó kilátó.

A Tisza-tóra és a kikötőre nyílik panoráma Kisköre új kilátójából

Fotó: turizmus.com

Ahogy egyre feljebb kapaszkodtunk a lépcsőn a 19 méter magas toronyba, úgy szélesedett előttünk a Tisza-tóra és a környező tájra nyíló panoráma. Az egyik oldalon a végtelenbe vesző víztükörben lehet gyönyörködni, a másikon a kiskörei víztározó zárja a látványt. A kilátót körülölelő, cölöpökön álló színes lábas házak egyikében a nyaralóhajózás vendégfogadó irodája kapott helyet, a másik a vízi rendőrségé, a harmadikban nagy kapacitású modern mosdóblokk szolgálja a kirándulók komfortját, a negyedikbe a tervek szerint egy kávézó költözik majd.

Kiskörén 12 légkondis nyaralóhajó bérelhető idén

Fotó: turizmus.com

Kiskörén idén 12, Tokajban pedig 8 Nicols nyaralóhajó állomásozik, amelyeket a tavalyi tapasztalatok alapján az új szezonra már légkondicionálóval és szúnyoghálóval is felszereltek, így sem a nyári kánikula, sem a kellemetlen vérszívók nem csorbítják majd a vízen lakás élményét. De hogyan is néz ki egy nyaralóhajó?

 

Gyerekjáték a hajóvezetés

A kajütben felszerelt konyha-társalgó rész a főzőcskézés, közös étkezések, kártyapartik helyszíne, mögötte pedig a hajó méretétől függően 2, 3 vagy 4 komfortos hálókabint alakítottak ki közös fürdőszobával. A decken lehet napozni, és ott található az árnyékolóval fedett egyik kormányülés is (a másik a kajütben).

A Mahart munkatársai rendre hangsúlyozzák: hajóvezetői engedély és vízi jártasság nélkül is bárki veszélytelenül elmanőverezhet egy ilyen járművet. Előzetesen mindössze egy másfél órás oktatáson kell részt venni, és utána már vízre is lehet szállni.

Navigációs berendezés, kormány és gázkar – bárki pár perc alatt elsajátíthatja a kormányzást

Fotó: turizmus.com

A beépített navigációs berendezés segít a tájékozódásban, nekünk csak a kormányt és a gázkart kell kezelni, ráadásul mindössze 8-10 km/órás átlagos haladási sebesség mellett. Nos, a szűk fél óra, amíg a kezembe tarthattam a kormány, meggyőzött arról, valóban könnyedén elboldogulni egy ilyen hajót vezetésével, gyorsan meg lehet szokni, hogy az autóhoz képest nagyobb rátartást kell hagyni az irányváltáshoz. Persze, aki kibérel egy nyaralóhajót, annak a biztonságos elindulást és kikötést is megtanítják a gyakorlati oktatáson.

Indulás előtt javasolják letölteni a NaviBoat alkalmazást, amellyel nemcsak helyzetünket, sebességünket és a célként megjelölt kikötőig hátralévő időt követhetjük nyomon, de túratervezéshez is kiváló segítséget nyújt az applikáció, mivel a nyaralóhajóval elérhető helyekről, a környék látnivalóiról, strandjairól, aktivitási lehetőségeiről és étkezőhelyeiről is információval szolgál.

 

Mit láthatunk útközben?

A kifejezetten lassú járású nyaralóhajókkal a Tisza-tó öt medencéje közül az Abádszalóki- és a Sarudi-medencéjét lehet felfedezni. A kiskörei báziskikötőből, a tavon és a folyón felváltva hajózva, Abádszalók és Tiszafüred irányába indulhatunk. A legészakibb hajózható pont jelenleg Tiszalök, ahol megnézhető a monumentális vízi erőmű. (Jövőre a tervek szerint már át lehet majd zsilipelni és ezzel megnyílik a út a nyaralóhajósok számára a Tisza-tó és Felső-Tisza között.)

Kis csapatunk a sajtóúton – a deck ideális hely a szemlélődéshez, napozáshoz

Fotó: Mahart

Mi Kiskörétől Sarudig hajóztunk, s már ez a kétórás út is számos látnivalót nyújtott: kiépített strandok, romantikus horgászkalyibák és vadregényes ártéri erdők mellett haladtunk el, amelyekből hol egy vércse, hol egy héja röppent fel, de számomra a legkülönlegesebb élményt a két eltérő színű víz, az élő Tisza kékje és a tó zöldje találkozásának megfigyelése jelentette.

A Tisza-tó keskeny öblítő csatornáiban nem tudnak közlekedni a nyaralóhajók, azonban a festői holtágak, a tó rejtett lápvilágának és madárrezervátumának bebarangolásához kishajót, kajakot vagy kenut bármelyik kikötőben lehet bérelni.

Útközben vízi madarakat is sikerült lencsevégre kapni

Fotó: turizmus.com

Ráadásul bringára váltva is elindulhatnak felfedezni a vidéket. A tavat övező gáton mintegy természetes kilátóból élvezhető a tó magával ragadó látványa, a Tiszafüred és Poroszló között tavaly átadott kerékpáros hídnak köszönhetően pedig immár 65 km-et tekerhetünk biztonságosan a tó körül. Ezt a legutoljára elkészült, a Tisza-tavat átszelő, 6,5 km-es látványos szakaszt idén az Év Kerékpárútjának is megválasztották.

Sarudon kikötve, például elkerekezhetnek azokra a helyekre, amelyeket mi időszűkében kisbusszal kerestünk fel a sajtóúton.

Kedvezményes foglalás május végéig

A nyaralóhajózás szezonja májustól október végéig tart. Kiskörén 12, Tokajban 8 hajót lehet kibérelni legkevesebb két napra. A fedélzetre kerékpárt, grillsütőt vagy napozóágyat is lehet kérni, de előre leadott bevásárlólista alapján akár a hűtőszekrényt is megtöltik.
Egy 4-6 férőhelyes hajó bérleti díjat 863 eurótól indul, míg egy 8-10 személyes járműt egy hétre 3978 euróért lehet kivenni. Érdemes élni a május végéig tartó akcióval, a Mahart ugyanis 10-30 százalékos kedvezményes foglalási lehetőséget kínál júniusig végéig igénybe vehető hajózásra.

 

Új ételstílus: tájétterem Sarudon

Kücsön Gyula, a sarudi Élményfalu megálmodója április végén nyitotta meg a településen új vendéglátóegységét, a Sulyom tájéttermet, amelyet a slow life mozgalom jegyében, a helyi értékeket összegyűjtve, idővel a tó kulturális és közösségi központjává is szeretne tenni.

A tájétterem nevét adó sulyommal hamarosan az étlapon is találkozhatnak a vendégek

Fotó: Mahart

A hatalmas terasszal büszkélkedő, több részre tagolt étterem egyik épülete felnőttbarát, míg a gyermekes családok számára külön étkezőrészt alakítottak ki játékokkal, június közepétől pedig játszótér és állatsimogató is várja a kicsiket. A még szintén épülő bemutatókertben a vidékre jellemző haszonnövényeket mutatják majd be, amelyek az igényes bisztrókonyha számára alapanyagként szolgálhatnak.

A névadó sulyom (más néven vízigesztenye) formája visszaköszön a dizájnban is, és hamarosan az étlapon is találkozhatnak vele a vendégek. A védett, csak kézzel szüretelhető vízi növény tüskés burka ugyanis szív alakú magot rejt, amelynek íze zsengén a zöldborsóra, éretten a mandulára emlékeztet – mesélte házigazdánk.

Szürke harcsából készült a tepertő előételként

Fotó: turizmus.com

A Tisza-tó több mint 60 százalékát beborító, jelenleg „átoknövényként" számon tartott sulyomból Kücsön Gyuláék haszonnövényt, egy új hungarikumot szeretnének teremteni, amely a magyar csúcsgasztronómia különleges alapanyaga lehet. Ebben partnere Berecz Ádám séf, aki fiatal kora ellenére olyan kreatív és ízes fogásokkal kápráztatott el bennünket, mint a szürke harcsából készült tepertő, a panna cottás gyümölcsleves, vagy a rosé kacsamell vargányás pappardellével.

 

Házi rétes, betyárbatyu, fűben heverészés Poroszlón

Innen tovább lehet kerekezni Poroszlóra, ahol a Tisza-tavi Ökocentrum hatalmas akváriumrendszerével és állatbemutatókkal várja látogatóit. Mi most a település másik, gasztronómia vonalon nevezetes helyével, a Poroszlói Rétesházzal ismerkedtünk, amelynek sós és édes finomságaiért Pestről is elzarándokolnak – büszkélkedett Krusper Tímea cukrász, a vállalkozásnak helyet adó, gyönyörűen felújított régi parasztház udvarán.

A füvesített kertben virágözön, muskátlival beültetett szőlőprés, köcsögfa járulnak hozzá a rétesház romantikus vidéki hangulatához

Fotó: turizmus.com

Bár asztalok mellett is elfogyaszthatjuk a hájas tésztából frissen sütött házi réteseket, a medvehagymás pogácsát vagy éppen a baconnal, hagymával, füstölt tarjával töltött laktató betyárbatyut, tökéletesen megértjük, hogy a kerékpárral érkezők miért inkább a fűbe heveredve szeretnek itt megpihenni és feltölteni energiaraktáraikat.

Tizenkét évvel ezelőtt egy faházból indították a rétesezőt, amit évről évre saját erőből fejlesztettek. Az előre bejelentkezett csoportokat egytálétellel várják, a nyaralóhajósok számára reggelicsomagot készítenek, és csapatépítő programokat is tartanak, amikor a vendégeket is bevonják a dagasztás és nyújtás fortélyaiba, vagy épp a tortakészítésbe tudományába – hallhattuk.

Betyárbatyu, medvehagymás pogácsa és mennyei rétesek

Fotó: turizmus.com

A több napra érkezőket a szomszédos telken lévő apartmanházukban tudják elhelyezni, ahol 16-18 személy szállásolható el egyszerre. A messze földön híres rétesek előállításán ma már egy kisebb csapat serénykedik a háttérkonyhán, de Tímea változatlanul ragaszkodik ahhoz, hogy a házi lekvárokat és szörpöket saját kezűleg készítse el – hallhattuk.

 

No para, ha van sör

A tiszafüredi Nopara GyógySERtár egy lakóház földszintén és kertjében működik 2018 óta. A tulajdonosok, Minár Ágnes és férje helyben készült kézműves sörökkel várják a betérőket, akik a „pörgő" pedagógus feleség jóvoltából a házi sörfőzés rejtelmeibe is beavatást nyerhetnek a különféle nedűk kóstolgatása közben.

Az udvaron felállított kiszolgált tűzoltókocsiból is sör folyik, pontosabban a slagok helyére szerelt csapokból

Fotó: turizmus.com

Van itt ale, IPA, lager, búzasör és vörös (utóbbi a sokat mondó Lenin Ale nevet kapta), ízesítve lime-gyömbért, meggyeset, áfonyásat kínálnak, akik pedig végkép nem szeretik a sör keserűségét, azoknak a málnás, feketeribizlis és barackos ízűeket ajánlják.

A tulajdonosok folyamatosan az újításon törik fejüket. A helyi pálinkafőzdével együttműködve különleges sörpárlatot is gyártanak (pálinkának azért nem nevezhető, mert nem gyümölcsből készül), de céklából, zellerből és sütőtökből is készül párlat, sőt répából és uborkából is tervezik a kínálat bővítését. Ezekből elég pár csepp, amivel például odahaz a leveseket lehet izgalmasabbá tenni.

A bringások kedvence a búzasör (bal szélen)

Fotó: turizmus.com

A poroszlói Füzes Sajtműhellyel közös legújabb fejlesztésük pedig a sörben érlelt sajt, amelyet fokhagymával és malátaliszttel ízesítenek. De akik előre bejelentkeznek, azok Ágnes asszony specialitását, a tépett malachúst is megkóstolhatják, amit – mi mással – szintén sörrel bolondítanak meg.

További információ a nyaralóhajó-bérlésről, az útvonalakról és a programlehetőségekről itt érhető el: nyaralohajozas.hu