Nyolc év után újra nyereséges a Cseh Légitársaság

Forrás: turizmus.com

 2015. július 17. 14:50

Nyolc veszteséges év után az idei első félévben újra nyereséget – 13 millió korona – könyvelhetett el a Cseh Légitársaság (CSA).

A légitársaság közlése szerint az eredmény javulása a szigorú takarékossági intézkedéseknek és a régebbi Boeing gépek eladásának eredménye.

A tavalyi első hat hónapban a CSA 408 millió koronás veszteséget könyvelt el. „Gazdálkodásunkban lényeges változások történtek az elmúlt évben, némely változás fájó volt, de ma megvan az alap az egészséges gazdálkodáshoz" – jelentette ki Jozef Sincák, a légitársaság igazgatótanácsának tagja.

A Cseh Légitársaság az elmúlt hónapokban mintegy 30 százalékkal csökkentette az alkalmazottak béreit. Míg a pilóták beletörődtek az alacsonyabb fizetésekbe, a légi kísérők tovább tárgyalnak a vezetéssel és sztrájkkal fenyegetődznek.

A gazdasági eredmény javulásához az is hozzájárult, hogy a légitársaság tavaly eladta három régebbi Boeing 737 típusú repülőgépét, amelyekért 108 millió koronát kapott.

A tavalyi évet a CSA 631 millió koronás veszteséggel zárta, s bevételei 6,5 százalékkal 9,5 milliárd koronára csökkentek.

A CSA részvényeinek 44 százaléka a Korean Air, 34 százaléka a Travel Service cseh kereskedelmi légitársaság, mintegy 20 százaléka a cseh állam, míg 2,26 százaléka a Ceská pojistovna biztosító tulajdonában van. Az alkalmazottak száma megközelíti a hétszázat.