Pozitív Németország első féléves beutazási mérlege

 2013. szeptember 03. 15:46

Németország nemzetközi vendégéjszaka-számai 2013. első hat hónapjában is folyamatos fejlődést mutatnak: ez év január és június között a Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint a külföldi vendégéjszakák száma már meghaladja a 30,9 milliót a tíz és több ággyal rendelkező szálláshelyeken.
Ez az előző év ugyanezen időszakához képest 3,2 százalékos növekedésnek felel meg. „A németországi beutazás pozitív fejlődése 2013. első félévében is folytatódik. Három egymás után következő rekordév után a jelek ebben az évben is a növekedés irányába mutatnak – ez pedig teljes siker az úticél Németország számára" – magyarázza Ernst Burgbacher, a Bundestag tagja, a Gazdasági és Technológiai Szövetségi Minisztérium parlamenti államtitkára és a kormány a középosztályért és turizmusért felelős megbízottja.

 

„Az egyes németországi területeket sújtó árvíz és a csapadékos június ellenére a németországi beutazás eredménye 2013. első félévében is jelentős növekedést mutat. Az úticél Németország még a folyamatosan fennálló konjunktúraválság alatt is kiemelkedően teljesít" – hangsúlyozza Petra Hedorfer, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) igazgatótanácsi elnöke. A legfrissebb adatok szerint az Európából Németországba irányuló vendégéjszakák 2013. január és június között 2,8 százalékos növekedést mutatnak az előző évhez képest. A nevezett időszakban a Szövetségi Statisztikai Hivatal több mint 23 millió európai vendégéjszakát jelentett. Európa ezáltal az összes külföldi vendégéjszaka-volumen 76 százalékát teszi ki.

 

 

A szomszéd országok folyamatosan fejlődnek

A pozitív eredmény különösen a szomszédos országok folyamatos fejlődésének köszönhető – mindenekelőtt Németország egyik legfontosabb küldőpiacának, Svájcnak. Az idei év első félévében majd 2,4 millió svájci vendéget jelentettek a szálláshelyek – ez 4,8 százalékos növekedésnek felel meg az előző évhez képest.

 

A BRICS-államok konstans növekedést mutatnak

A BRICS-államok (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) szintén jelentős mértékben járulnak hozzá a németországi beutazás konstans növekedéséhez. Itt az oroszországi utazók a csúcstartók – 20 százalékos növekedéssel az előző évhez képest. Kelet-Európa legfontosabb küldőpiaca 2012-ben 2,2 millió vendégéjszakával járult hozzá az összesített eredményhez.

Az idei év első hat hónapjában a Golf-öböl arab államai átlagon felüli, 12,4 százalékos növekedést mutatnak az előző év ugyanezen időszakához képest: ez a régió a 2012-ben elért kereken 1,3 millió vendégéjszakához képest 2013. január és június között 5,4 százalékos növekedést hozott. Ezzel a pozitív fejlődéssel az elmúlt hónapok változó vendégéjszaka-számaihoz képest jól indult a nyári üdülési szezon.

Brazília hasonlóan pozitív fejlődést mutat: a dél-amerikai piacról érkező vendégek (2012-ben kereken 700 ezer vendégéjszaka az úticél Németországban) az első hat hónapban 3,5 százalékos növekedéssel járultak hozzá az eddigi 2013-as beutazási eredményhez.

A DZT az év során a legfontosabb küldőpiacok folyamatos növekedése mellett 2-3 százalékos növekedéssel számol az úticél Németország eredményeinél.