Svájci tanulmányút vonattal és trolibusszal

Forrás: turizmus.com

 2022. október 27. 14:31

Fenntartható tanulmányút keretében tartotta meg idei őszi kongresszusát az Osztrák Utazási Irodák Szövetsége Svájcban, tapasztalatairól Kovács Balázs turisztikai szakértő számol be.

Svájcban tartotta idei őszi kongresszusát az Osztrák Utazási Irodák Szövetsége (Österreichischer ReiseVerband, ÖRV). Az október 22-25. között, #swisstainable mottó alatt megrendezett kongresszus és a kapcsolódó tanulmányút minden programpontját közösségi közlekedési eszközzel közelítette meg a több mint 40 résztvevő – írja Kovács Balázs turisztikai szakértő a GD Consulting blogjában.

Az utazás ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében a Bécsből Zürichen keresztül Luzernbe vezető út első szakaszát az éjszakai Nightjet vonatszerelvénnyel hagyták maguk mögött az osztrák utazási irodai szakemberek. Luzernbe érve trolibusszal közlekedtek, míg a kongresszus 2132 méter magas helyszínét libegővel érték el, ahonnan később a világ legmeredekebb fogaskerekűjével, a Pilátus-vasúttal ereszkedtek alá. Utaztak az UNESCO világörökség részének számító Bernina-expresszel is, a vonatozás mellett pedig a hajózás élményében is részesültek.

A Svájci Turisztikai Hivatal munkatársai a közel 80 órás program összeállításával az egyedülálló svájci mobilitási szolgáltatás, a Swiss Travel Pass előnyeit kívánták bemutatni. A Swiss Travel Pass keretében megvásárolt bérlet Svájc valamennyi közösségi közlekedési eszközére érvényes, legyen az elővárosi vagy regionális vonat- és buszjárat, panorámavasút, illetve hajójárat. A bérlet megváltásával ingyen belépésre jogosultak az utazók közel 500 múzeumba, valamint 50 százalékos kedvezményt kapnak a magashegyi felvonókon.

Az ÖRV-kongresszus résztvevői emellett nemcsak a hálózatba szervezett fenntartható közlekedés előnyeit tapasztalhatták meg a tanulmányúton, hanem a Svájci Turisztikai Hivatal #swisstainable koncepciójának jó példáit is a gasztronómia, biogazdálkodás területén. Megismerkedtek továbbá a turisztikai termékfejlesztés svájci logikájával is, amely az élménysűrűség növelésére törekszik.

Az ÖRV svájci kongresszusának résztvevői

Fotó: GD Consulting

A kriensi Pilátus-csúcson található Dragon Forum konferenciaközpontban tartott előadások a turizmus fenntarthatósági kritériumait és a mintaadó jó gyakorlatokat állították a fókuszba. A Luzerni Főiskola professzora, Urs Wagenseil a fenntarthatósági turisztikai védjegyek összehangolását szorgalmazta, szerinte e nélkül nem valósulhat meg a nemzetközi kooperáció a turisztikai élményfejlesztés, fogyasztó- és klímavédelem területén. Jó példaként a Global Sustainable Tourism Council (GSTC) törekvéseit nevesítették, amely ajánlásainak követése a legcélravezetőbb a szakértők szerint a fenntartható turizmusmenedzsmentet gyakorló vállalkozások, szolgáltatók, attrakciógazdák és desztinációk számára. A professzor előadásában rámutatott arra, hogy a fenntartható turizmuspolitikával rendelkező mintaországok közül Szlovénia felülről vezérelt, míg Izland és Új-Zéland az alulról jövő kezdeményezéseket felkaroló stratégiát követ.

A kétfajta gyakorlat között egyfajta mixet jelent Svájc tavaly novemberben megújított turizmusstratégiája, amelynek főbb pilléreit Urs Weber, Svájc ausztriai turisztikai képviseletének vezetője mutatta be.

Eva Buzzi, az ÖRV elnöke, egyben a Rail Tours Austria ügyvezetője a vasúti turizmus reneszánszát megalapozó trendekről tartott előadást. A hallgatóság többek között megtudhatta, hogy a fenntarthatósági védjegyek használatának átláthatósága érdekében az osztrák és német utazási irodák szövetsége a FUTOURIS kooperáció keretében egy külön projektet indított.