Számadás és elnökválasztás az idegenvezetők közgyűlésén

Forrás: turizmus.com

 2022. május 03. 20:24

Március végén tisztújító közgyűlést tartott a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ) a budapesti HubHub közösségi irodaházban. A szövetség új elnököt választott Kratofil Zita személyében – értesítette a MISZ a Turizmus.com-ot.

A lapunkhoz most eljuttatott tájékoztatás szerint Gönczi Tibor, a Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatója volt a meghívott vendég, aki köszöntőjében kiemelte az idegenvezetők két hazai szervezetével folytatott jó szakmai együttműködés jelentőségét, és rövid áttekintést adott a hazai turizmus javuló helyzetéről.

Caesar Éva, a MISZ leköszönő elnöke beszámolójában összegezte a 2017-től 2022-ig tartott ötéves elnöki ciklusa eredményeit is. A tájékoztatás szerint az eltelt időszakban a szövetség sikeresen fenntartotta tevékenységét mind az érdekvédelem, a munkához jutás segítése, mind a szakmai képzés és a partnerekkel való együttműködés terén. A taglétszám már az első év végére meghaladta a 200 főt. Az öt év alatt mintegy 130 idegenvezetőnek tudott a szövetség egyszeri és többszöri munkát közvetíteni mintegy 30 nyelven. Havi hírlevelet indítottak a tagság számára. Képzési céllal számos saját programot szerveztek: tematikus sétákat, több felvidéki tanulmányutat, szakmai előadásokat. Ezenkívül meghívás alapján éttermi és borkóstolókon, múzeum- és kastélylátogatáson vettek részt. 2018-ban megszervezték a Kárpát-medencei Magyar Idegenvezetők első kerekasztal-találkozóját. A 2020-as közgyűlésen a MISZ 30. évfordulóját ünnepelte, amellyel egy időben belépett az Idegenvezetők Egyesületeinek Világszövetségébe. (WFTGA).

A MISZ leköszönő elnöke, Caesar Éva az Év Idegenvezetői Ígérete oklevél díjazottjaival Telek Veronikával (b) és Ádám Melisszával (j)

Fotó: MISZ

„A pandémia idején munkánkkal és erőfeszítéseinkkel hozzájárultunk ahhoz, hogy az idegenvezetők legalább egy része a kormány által biztosított néhányféle támogatáshoz jutott" – hangsúlyozta az elnök a lapunkhoz eljuttatott tájékoztatójában.

Kitért arra is, hogy a 2021-es közgyűlés óta az érdekvédelmi munka terén több alkalommal folytak egyeztetések az MTÜ, a MISZ és a MIE között a hazánkban dolgozó idegenvezetők munkafeltételeinek javítását célzó törvénymódosító javaslatcsomag részleteiről. Idetartozik a helyszíni ellenőrzés során a jogosulatlan idegenvezetők kiszűrése, alanyi jogon a múzeumi belépés és a szakmai továbbképzés. Ehhez tavaly egy átfogó kérdőíves felmérés is készült az idegenvezetők munkájáról, kihívásairól, szakmai és társadalmi megítéléséről.

A márciusban megtartott Fővárosi Turisztikai Kerekasztal során is szóba kerültek az idegenvezető szakmát érintő gondok: a turistabuszos közlekedés, parkolás és a lezárások ügye, amelyre a Budapest Brand megoldást ígért – sorolta az elnök.

A MISZ utolsó két évi bevételének 60 százaléka pályázati forrásból származik a tagdíjak és gazdasági tevékenység mellett – derült ki a gazdasági beszámolóból. A szövetség működését a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatán keresztül a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. segíti. A MISZ jelenlegi taglétszáma 174 fő, 2021 elejétől 12 új tag csatlakozott.

A közgyűlés keretében adták át az Év Idegenvezetői Ígérete oklevelet, amelyet a szakma iránti elhivatottságukért ketten vehettek át: Ábrahám Melissza és Telek Veronika, a Számalk-Szalézi Technikum és Szakgimnázium végzős tanulói.

A közgyűlés tagsága a következő ciklusra elnöknek választotta Kratofil Zitát, az új elnököt ebben a cikkünkben mutattuk be. Caesar Éva családi okok miatt nem jelöltette magát a posztra, a jövőben ő és Czakó Zsolt alelnökként segítik a MISZ munkáját – zárul a szövetség beszámolója.