Mostantól Székesfehérváron is állatbarát a vasútállomás

Forrás: MTI

 2024. február 06. 13:32

Állatbarát lett a vasútállomás Székesfehérváron is, Veszprém után másodikként az országban.

A témában tartott sajtótájékoztatón Ovádi Péter, az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért felelős kormánybiztos azt hangsúlyozta, hogy „az állatvédelem egy igazi csapatmunka”, a sikerekhez szükséges az állam, az önkormányzatok, a civil szervezetek, a kormányhivatalok és a társadalom összefogása.

Úgy vélte, Székesfehérvár elkötelezett az állatvédelem iránt, a kormányzati ambíciókat megelőzve kezdte el támogatni a város az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteket, velük valódi együttműködés van, ami iránytűként szolgálhat az ország egészének.

A kormánybiztos rámutatott, hogy tavaly egy 500 millió forint keretösszegű pályázatot írtak ki civil szervezetek számára, s ezen 187 civil szervezet nyert. Jelezte, hogy februárban újfent megjelenik ez a pályázati lehetőség.

Immár Székesfehérváron is állatbarát a vasútállomás

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Mosóczi László, a MÁV-START és Volánbusz Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a vállalatcsoport elkötelezett az állatvédelmi szemlélet iránt nemcsak vasútállomásaikon, hanem HÉV- és autóbuszállomásaikon is. Mint mondta, rendszeresen találkoznak élő állatokkal az állomásokon, sokszor elkóborolt állatokkal, utóbbiak biztonságos elhelyezése és tulajdonosaik felkutatása érdekében – a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvánnyal együttműködésben – telepítettek chipleolvasót a székesfehérvári vasútállomásra.

Megjegyezte, hogy Székesfehérvár a Dunántúl egyik legjelentősebb vasúti csomópontja, ahol a napi vonatszám a nyári főszezonon kívül 283, főszezonban pedig több mint háromszáz. Hozzátette: a Budapest–Székesfehérvár vasútvonalon 2022-ben több mint 8 millió utazást regisztráltak, ami kétszerese a 2010-es évek elején végzett felújítás előtti eredménynek.

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány elnöke, Vetter Szilvia közölte, hogy a MÁV-Volán csoporttal kötött együttműködési megállapodásnak az eszmeiségen túl már konkrét eredményei is vannak, hiszen az elkóborolt állatok hazajuttatásában közösen igyekeznek lépéseket tenni.

Ennek érdekében az alapítvány öt chipleolvasót adományozott a társaságnak, ezek közül egyet telepítettek Székesfehérvárra, ezen felül információs csomagokkal látják majd el a MÁV-Volán csoportot, hogy minél több utas találkozhasson a felelős állattartás legfontosabb alapvetéseivel.