Szőlőültetvény kerül az utasterminál tetejére, saját borát termeli majd a repülőtér

Forrás: turizmus.com

 2024. február 16. 11:59

Bemutatták a firenzeti Amergio Vespucci repülőtér új nemzetközi termináljának látványterveit. Az épület tetején egy 7,7 hektáros szőlőültetvény kap majd helyet, utalva a toszkán borkészítés hagyományaira.

Az amerikai Rafael Viñoly Architects tervezőiroda bemutatta a firenzei Amerigo Vespucci repülőtér nemzetközi termináljának terveit. Az építészek szerint a leendő terminál 50 ezer négyzetméteres lesz és ferde tetején a tetőablakok mellett mintegy 38 szőlősor is helyet kap majd.

A terminálnál a régió egyik vezető borásza fogja művelni a szőlőt, a bort pedig a terminál teteje alatti speciális pincékben fogják elkészíteni és érlelni, így a repülőtérnek saját bora lehet majd.

Az új terminál látványterve szőlőültetvénnyel a tetején

Fotó: Rafael Viñoly Architects

 

Erre a ritka reptér-szőlőültetvény kombinációra létezik már példa a világon – a kaliforniai magánrepülőtéren, a Halter Ranchen szőlőültetvények között vezet a kifutópálya –, de Európában mindenképpen úttörő kezdeményezés.

A kétütemesre tervezett beruházás első fázisát 2026-ra kívánják befejezni, míg a második szakaszra a tervek szerint 2035-ig kell várni – írja az euronews.