Tovább bővül a világ turizmusa

Forrás: turizmus.com

 2016. augusztus 02. 11:38

A UNWTO megjelentette legfrissebb, 2016. júliusi statisztikai kiadványát, a World Tourism Barometert, amely az év első négy hónapjának statisztikai adatait elemzi. Magyarország kimagaslóan teljesített.

A jelentésből kiderül: komoly növekedéssel indult az év, hiszen január-április között 5 százalékkal, 348 millióra bővült világszerte az érkezések száma, és a május-augusztusi kilátások is optimisták, hiszen nagyjából félmilliárd érkezéssel számolnak. Ez a tavalyi 4,6 százalékos bővülés után is kiemelkedő eredmény, a 2009-es válságév óta pedig évi 4 százalékkal vagy azt meghaladó arányban bővült a világ turizmusa.

„Az eredmények az utazás iránti erős vágyat mutatják és ez továbbra is a turizmus növekedését segíti elő. Az egyes desztinációk a fennálló problémák ellenére is profitálnak a világ minden tájáról mutatkozó keresletből, ami azt mutatja, hogy a turizmus dinamikus és ellenálló ágazat” – mutat rá Taleb Rifai, a UNWO főtitkára. „Ugyanakkor az elmúlt hónapok tragikus eseményei rávilágítanak, hogy a biztonság továbbra is komoly kihívás marad mindannyiunk számára. Továbbra is együtt kell dolgoznunk a globális fenyegetettség megelőzése érdekében, és biztosítanunk kell, hogy a turizmus a vészhelyzeti tervezés, valamint a globális, regionális és nemzeti szintű válasz része legyen.”

Fotó: pixabay.com

Ami a régiókat illeti, Ázsia és a Csendes-óceáni területek mutatták a legmagasabb, 9 százalékos bővülést, a szubrégiók közül a Szahara alatti afrikai területek kiemelkedő, 13 százalékos növekedést produkáltak, kompenzálva a tavalyi szerény eredményt. Európa 4 százalékos bővülésével megerősítette az elmúlt években mutatkozó fejlődőst, a legjobban Közép- és Kelet-Európa teljesített (+6 százalék), a déli és a mediterrán területek 4, a kontinens nyugati része 3 százalékkal nőtt. Szlovákia és Magyarország azonban az átlagot messze meghaladó, 24, illetve 21 százalékos bővülést jelentett, hazánk főként a kínai és az ukrán turisták megnövekedett számáról számolt be. Eközben Görögországban 5, Törökországban 22 százalékkal csökkent az érkezések száma, Franciaország pedig stagnál.

A UNWTO előrejelzése szerint az idei év egészében 3,5-3,5 százalékos bővülés várható, ami megegyezik a szervezet által, a 2010-2020 közötti időszakra prognosztizált 3,8 százalékos éves növekedéssel.

Eközben Brazília az olimpiai játékokra nagyon készül, ám a biztonsági kérdések a világ számos táján még mindig napirenden vannak. A Brexit-szavazás után kialakult bizonytalanság miatt leértékelődhet az angol font, de a UNWTO szerint ennek rövid távon nem lesz hatása a nemzetközi utazásokra.

További részletek és statisztikák: http://mkt.unwto.org/barometer