Tunézia elhagyására kérik a briteket

Forrás: MTI/turizmus.com

 2015. július 09. 20:45

A brit külügyminisztérium újabb merénylet veszélyére hivatkozva Tunézia elhagyására kérte ott tartózkodó állampolgárait. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri a tunéziai fejleményeket.

A külügy közlése szerint az utazásszervező cégek pótlólagos járatokat küldenek a brit állampolgárokért, és megszervezik saját utasaik elszállítását Tunéziából.

A tárca felszólította a szervezett utazáson Tunéziában tartózkodó brit turistákat, hogy az első adandó alkalommal vegyék fel a kapcsolatot az őket utaztató cég képviselőjével, az egyénileg utazóktól pedig azt kérték, maguk gondoskodjanak hazautazásukról. A június 26-án elkövetett tunéziai merénylet 38 halálos áldozata közül 30 brit állampolgár volt.

A minisztérium állásfoglalása szerint nagyon valószínű további terrortámadások elkövetése a tunéziai üdülőhelyeken, olyanok által, akiket a tunéziai biztonsági hatóságok nem is ismernek, és akiket terrorcsoportok biztathatnak támadásra közösségi médiaoldalakon. A külügyminisztérium azt kéri, hogy a brit állampolgárok a Líbiával határos déli-délkeleti tunéziai térségeket, valamint a tunéziai–algériai határ néhány átkelő pontját semmiképpen se keressék fel, de lehetőleg a többi tunéziai országrészbe se látogassanak, hacsak az utazás nem kifejezetten elengedhetetlen.

A tunéziai kormány a napokban több terrorellenes intézkedést is hozott, szombaton 30 napos rendkívüli állapotot hirdetett ki, szerdán pedig bejelentette, hogy falat emel líbiai határán, hogy megvédje magát a szélsőségesektől.

A rendkívüli biztonsági intézkedésekről a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete kedden sajtójátékoztatón számolt be. E szerint jelenleg több mint 1600 felfegyverzett rendőr teljesít szolgálatot csak a tengerparton, az idegenforgalmi látványosságoknál, illetve a városokban pedig további 18 ezer. Emellett a határokat is megerősítették, a határellenőrzést pedig jelentősen megszigorították.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) folyamatosan figyelemmel kíséri a tunéziai fejleményeket – közölte a tárca az MTI érdeklődésére.

A KKM közleményében azt írta: folyamatosan egyeztetnek a Belügyminisztériummal, valamint az európai uniós tagországok tuniszi képviseleteivel. "Ha ezen egyeztetések alapján szükségessé válik valamilyen intézkedés, azt haladéktalanul meg fogjuk hozni" – tették hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter június 27-én, egy nappal a Szúszában elkövetett merénylet után azt mondta: az európai uniós állásponttal összhangban Magyarország nem változtat Tunézia biztonsági besorolásán, az továbbra is a második kategóriába tartozik, amely a fokozott biztonsági kockázatú beutazást jelzi.