Új autóbuszos parkolási rend a Városligetben

Forrás: turizmus.com

 2019. március 07. 13:13

2019 márciusától életbe lép a budapesti Hősök terén és a Városliget környezetében a 2019. évi turisztikai főszezonban érvényes autóbuszos forgalmi rend – írja közleményében a MUISZ.

A forgalmi rend annak az egyeztetési folyamatnak az eredménye, amely a Liget Budapest Projekt aktuális közműberuházási és környezetrendezési munkálataival párhuzamosan, az optimális parkolási megoldások megtalálására a turisztikai szakmai szervezetek – köztük a MUISZ és a NiT Hungary – és a Városliget Zrt. között zajlott. A 2018-ra visszanyúló konszenzusos megállapodás alapján a 2019. évi turisztikai főszezonban az ITT elérhető térképen is feltüntetett forgalmi és parkolási rend lesz érvényben a téren és környezetében.

A turistabuszok a Műcsarnok Olof Palme sétány felőli oldalán (a Műjégpályával szemben), illetve az Állatkerti körúton, a Robinson étterem előtti szakaszon tudják leszállítani és felvenni utasaikat. Ezek a táblával védett helyek kizárólag a le- és felszállítási időtartamára vehetők igénybe. Rövid idejű, 15-20 perces parkolásra a Hermina úton van lehetőség a Bethesda utca magasságában, hat kijelölt fizetős autóbusz-parkolóhelyen. Hosszabb, akár több órás parkolás esetére a turistabuszok a Dózsa György úton, a BOK (volt SYMA) Csarnokkal szemben kijelölt több mint 30 parkolóhelyet vehetik igénybe. Az Olof Palme sétány és a Dózsa György út közötti áthajtó útra (a Műcsarnok mögé) tilos lesz behajtani, ugyanakkor a Műjégpálya épülete előtt lehetőség van visszafordulásra a Hősök tere irányába. A Hősök terén változatlanul tilos megállni.

Az új forgalmi rend hosszas egyeztetés eredménye

Fotó: pixabay.com

A buszok haladására és várakozására a Városliget és a Hősök tere környezetében a KRESZ előírásai érvényesek. Az Állatkerti körút és a Koós Károly sétány kereszteződésében az autóbuszok számára egyelőre megszűnt a jobbra kanyarodási lehetőség, az Állatkerti körút felől érkező buszok legközelebb a Hermina út - Ajtósi Dürer sor - Dózsa György út útvonalon térhetnek vissza a Hősök terére. 

A projekt megvalósítása során a NiT Hungary  és a Városliget Zrt. továbbra is együttműködik, vizsgálja a forgalmi és parkolási rend hatásait és betartását, illetve fejleszti azokat az információs eszközöket, amelyek segítséget nyújthatnak a térre érkező buszok vezetői számára a forgalmi és parkolási rend megismeréséhez, a gyors és biztonságos utascseréhez és a szabályos parkoláshoz.