Utazzon szervezetten! – kampányt indított a MUISZ

Forrás: turizmus.com

 2017. március 17. 15:20

Az Utazás kiállítással egy időben vette kezdetét a Magyar Utazási Irodák Szövetségének intenzív nagyközönségi kampánya, amely arra hívja fel a figyelmet, mi minden szól a szervezett utazás mellett.

Felszállás! címmel, 2012-ben a MUISZ-nak már volt egy szemléletformáló kampánya, amely akkor 22 utazási iroda és egy chartercég összefogásával jött létre. Tavaly szintén megszólították a nagyközönséget, az Utazás kiállításon szórólapokon hangsúlyozták annak fontosságát, hogy csak megbízható irodával utazzunk.

Az idei kampány megvalósulását az tette lehetővé, hogy részben a tavaly elfogadott differenciált tagdíjfizetésnek köszönhetően mostanra van már mit visszaforgatni az irodák előtérbe helyezése érdekében – tájékoztatott Molnár Judit, a MUISZ kommunikációs bizottságának vezetője.

 

Mi szól az irodák mellett?

A kampány két szálon fut majd. Az egyik a tényekre szorítkozik, és az észérveket sorakoztatja fel a kommunikációban. Olyan szempontokat, amelyek felértékelődtek a mai, megváltozott világban. Ilyen például a biztonság kérdése. Korábban a biztonság azt jelentette, hogy aki irodánál foglalt, annak garantáltan volt szállása és repülőjegye, illetve ha nem teljesült egy adott szolgáltatás a megrendelésnek megfelelően, akkor az iroda intézkedett az utas helyett. Mára azonban a geopolitikai helyzet révén felértékelődött és sokkal erősebbé vált a biztonság kérdése, az utasok az irodáktól várják a javaslatokat arra vonatkozóan is, hogy mikor és hova szabad utazni.

Az előnyökhöz tartozik még, hogy az iroda időt és utánajárást takarít meg az utasnak. Mivel nála halmozódik fel a szaktudás és az információk sokasága, professzionális módon valósíthatja meg az elképzelt utazást. Akkor is érdemes irodához fordulni, ha valakinek egyszerűen nincs ideje a szervezésre, vagy ha olyan úti célról van szó, amelynek a szokásai nagyon idegenek tőlünk, vagy csak egyszerűen más betűkkel írnak az adott országban.

A kampányban olyan tényekre is felhívják a figyelmet, amelyeket a laikusok nem feltétlenül tudnak, például, hogy az utaztatók csak kaució ellenében válnak jogosulttá az utazásszervezésre.

 

Kulisszatikok és érdekességek

A kommunikáció másik szála az érdekességeket gyűjti majd össze. Olyanokat, mint például 10 dolog, amit nem tudott egy utazási iroda kulisszatitkaiból, melyek a világ legrégebbi utazási irodái, vagy mennyi az utasok átlagéletkora. Kitérnek rá, a digitalizáció hogyan befolyásolta az utaztatók életét, de előkerül rengeteg egyéb kuriózum is.

Az Utazás kiállítással egy időben induló kampány kialakításához és hatékonyságának fokozása érdekében a MUISZ marketingszakemberek tanácsait is kikéri, együttműködnek a Magyar Marketing Szövetséggel, melynek elnökével, Hinora Ferenccel egyeztettek a kivitelezéséről. Az ő személyében látják a garanciát arra, hogy az üzenetek megfelelő formában jussanak el a megfelelő célközönséghez.

A kampányhoz igénybe veszik majd a MUISZ saját felületeit, weboldalát és Facebook-oldalát, de szeretnének népszerű és olvasott, elsősorban női olvasóközönséget vonzó online felületeken is megjelenni. A célcsoport kifejezetten a 30–55 év közötti nők, hiszen számos felmérés bizonyítja, hogy nekik van a legnagyobb hatásuk egy-egy utazási döntés meghozatalára. Ugyanakkor azt remélik, a közösségi médián keresztül a fiatalabb közönséghez is eljut majd az üzenet. A hatékonyság érdekében népszerű és innovatív eszközöket is bevonnak, ezek kidolgozása még folyamatban van.

Az időzítés nem véletlen. A mostanra megteremtődött finanszírozási háttér mellett indokolja az is, hogy érezhető egy erősödő, az egyéni utazástól a szervezett utazási formák felé mutató trend a piacon, ezért tudatosan választották a szezon előtti előfoglalási időszakot. Ha jó lesz a kampány fogadtatása, nem kizárt, hogy megismétlik a téli szezon előtt is, új köntösben. A visszajelzések tükrében döntenek majd a folytatásról.