Változások a nemzetközi utazási és rendezvénytartási szabályokban (24. hét)

Forrás: turizmus.com

 2021. június 17. 18:07

A Hungarian Convention Bureau folyamatosan monitorozza a gyakran változó nemzetközi ki- és beutazási, illetve rendezvénytartási szabályozásokat, amelyről rendszeres időközönként adnak számot. Íme, összefoglalójuk a jelenleg érvényben lévő szabályozásokról.

A kormányzati intézkedéseknek megfelelően fokozatos nyitást tapasztalhatunk Európa szerte.

 

Utazási szabályok változásai

Az Európai Unió jelenleg négy színkategóriát alkalmaz a járványügyi besorolásra: zöld, narancs, vörös és  sötétvörös. A színkategóriák nemcsak országokra, hanem térségekre/régiókra tartományokra is vonatkoznak, és a 14 napos összegzett koronavírus-eset bejelentési arányától függően kerülnek a desztinációk a különböző színkategóriákba.

A vörös és sötétvörös kategóriák közötti különbség, hogy a sötétvörös zónába azok a régiók tartoznak, ahol a fertőzöttek napi száma 100 ezer emberre vetítve legalább két héten keresztül folyamatosan meghaladja az 500-at, míg a vörös zónába tartozó régiók esetén ez az arány 150-500 közötti érték.

A zöld régiókból érkező utazókra nem vonatkoznak korlátozások (karantén vagy tesztelés). A narancs, a vörös és sötétvörös országok viszont saját maguk dönthetnek az utazási korlátozás módjáról (tesztelés, a karanténkötelezettség napjainak száma stb.).

Jelen összegzés a 2021. június 17-én frissült, 16 órai adatok alapján, az European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) oldalán található térkép felhasználásával készült.

Az európai régiók járványügyi besorolása a június 17-i adatok szerint

Forrás: ECDC

E szerint a tagállamok színbesorolása a következőképp alakult az eddigiekhez képest. (A szürke megjelölésnek két oka lehet a térképen: vagy nem került elvégzésre elegendő teszt, vagy nem szolgáltatott be információt az ország.)

Zöld kategóriájú területek:

  • Ausztria 1 tartománya (Salzburg)
  • Finnország, kivéve 2 narancssárga régiója (Helsinki-Uusimaa, Etelä-Suomi)
  • Franciaország 1 régiója (Mayotte)
  • Lengyelország, kivéve 7 narancssárga vajdaságot (Śląskie, Wielkopolskie, Zachodniopomorskie, Dolnośląskie, Opolskie, Łódzkie, Lubelskie)
  • Málta
  • Németország 1 régiója (Mecklenburg-Vorpommern)
  • Olaszország 1 régiója (Molise)
  • Románia
  • Norvégia 1 régiója (Nordland)
  • Izland

 

Vörös kategóriájú területek:

  • Belgium
  • Horvátország 1 régiója (Sjeverna Hrvatska)
  • Dánia, kivéve 1 narancssárga régiót (Syddanmark)
  • Franciaország, kivéve 7 narancssárga (Grand Est, Bretagne, Nouvelle-Aquitaine, Occitanie, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Corse, Martinique), 1 zöld (Mayotte) és 1 sötétvörös (Guyane) régiót
  • Görögország 3 régiója (Attiki, Dytiki Makedonia, Thessalia)
  • Hollandia
  • Lettország
  • Litvánia
  • Olaszország 1 régiója (Calabria)
  • Spanyolország, kivéve 9 narancssárga autonóm közösséget (Galicia, Principado de Asturias, Cantabria, País Vasco, Extremadura, Comunitat Valenciana, Illes Balears, Región de Murcia, Canarias)
  • Szlovénia
  • Norvégia 1 régiója (Agder)

 

Sötétvörös kategóriájú területek:

  • Franciaország 1 régiója (Guyane)

Az összes többi Európai Uniós ország és terület narancssárga kategóriába tartozik, az Unión kívüli országok (Izland és Norvégia kivételével), valamint Írország és Svédország nem szolgáltattak be adatot.

 

Ki- és beutazási szabályozások változásai

A Ciprusra történő utazáshoz a ciprusi kormány 2020. június 9-én létrehozta a „Cyprus Flight Pass” elektronikus platformot, amelyen a beutazáshoz szükséges adatlapot az utazás megkezdése előtti 48 órában elektronikusan kell kitölteni. A szigetre utazók így kapják meg az úgynevezett „flight pass”-t, amely az országba való belépéshez szükséges és amelyet a kiindulási országban, a repülőgépbe való beszálláskor is be kell mutatni. Továbbá június 6-tól Magyarország állampolgárai korlátozás nélkül léphetnek be Ciprusra a két ország közötti, a védettségi igazolványok kölcsönös elismerésére vonatkozó megállapodás alapján. Ennek értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes védettségi igazolvánnyal, valamint az oltások időpontját és a vakcina típusát igazoló oltási igazolással.

Franciaország módosította a beutazási szabályozásait, június 9-től az EU-ból vagy schengeni társult országokból érkező, teljesen beoltott személyekre nem vonatkoznak tesztelési vagy karanténkötelezettség.

Hollandia kormánya június 4-től Magyarországot sárga kategóriába sorolta. Ennek értelmében a Magyarországról történő beutazást követően nincs szükség negatív koronavírus-teszt felmutatására, és nem kell karanténba vonulni sem.

Litvániába a Magyarországról érkező utasok karanténkötelezettség nélkül léphetnek be.

A Spanyolországba beutazóknak formanyomtatványt kell kitölteniük az utazást megelőzően. A Magyarországról érkezőknek emellett az alábbi igazolások egyikével kell rendelkezniük: beoltottságról szóló igazolás (WHO vagy az EMA által elfogadott vakcina utolsó dózisának beadása napját követő 14. naptól kezdődően fogadják el érvényesnek); igazolás teszteredményről (az országba érkezést megelőző 48 órán belüli); igazolás arról, hogy átesett a COVID-19 betegségen.

Június 9-től Magyarország állampolgárai korlátozás nélkül léphetnek be Szlovákiába, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes védettségi igazolvánnyal és az oltóanyag típusát és valamennyi oltás dátumát rögzítő oltási igazolással.

A Szlovéniába való belepésre vonatkozó hatályos jogszabályok szerint Magyarország már nem szerepel sem a vörös, sem a sötétvörös listán. Karanténkötelezettség nélkül lehet belépni az országba, amennyiben a belépő igazolja, hogy a belépés előtt megszakítás nélkül legalább 5 napon keresztül nem tartózkodott vörös vagy sötétvörös kategóriájú országban.

Norvégiába korlátozás nélkül azok az utazók léphetnek be, akik a Helsenorge.no-n tudják dokumentálni, hogy védettek a Covid19 ellen (teljesen beoltott, 3-15 héttel az első vakcinaadag után, vagy akik az elmúlt 6 hónapban Covid19-ben szenvedtek). Egyéb esetben a karanténidőszak 3 nap elteltével PCR-teszttel lerövidíthető.

 

Rendezvénytartási korlátozások változásai

Belgiumban a sportversenyek és sportedzések, rendezvények, kulturális és egyéb előadások, kongresszusok megengedett nézőszáma beltéren az ültetett helyek kapacitásának maximum 75%-a, de maximum 200 fő, kültéren maximum 400 fő.

Dániában a beltéri rendezvényeken maximum 100 fő, szabadtéri eseményeken pedig maximum 500 fő vehet részt.

Észtországban beltéri rendezvényeken maximum 600 fő, szabadtéri eseményeken legfeljebb 1000 fő vehet részt. A rendezvény befejezési időpontjára vonatkozó korlátozások megszűntek.

Franciaországban a rendezvényeken maximum 1000 fő vehet részt, védettségi igazolvánnyal rendelkező résztvevők esetében azonban akár 5000 fő. Az egyes helyszínek kapacitás korlátozásai eltérőek.

Hollandiában ismét engedélyezettek az előre meghatározott hellyel rendelkező rendezvények akár beltéren, akár kültéren. Szintén lehet demonstrációkat, találkozókat és összejöveteleket, valamint piacokat tartani. Minden rendezvénynek és összejövetelnek figyelembe kell vennie a helyi szabályokat és követelményeket, például az engedélyeket.

Írországban szabadtéri rendezvényeket legfeljebb 100 fő részvételével lehet tartani. 200 fő vehet részt azokon a rendezvényeken, amelyek 5000 fős vagy annál nagyobb befogadóképességű helyszíneken kerülnek megrendezésre.

Lengyelországban az istentiszteleti helyek maximum 50%-os kapacitáskihasználtsággal működhetnek. A nyilvános összejöveteleken legfeljebb 150 fő vehet részt. A résztvevők kötelesek egymástól 1,5 méteres távolságot tartani. Vásárok, kongresszusok és konferenciák szervezhetők, amennyiben a szervezők biztosítani tudják, hogy 15 m2-enként 1 fő tartózkodhat.

Lettországban a keresztelőkön való részvétel a különböző háztartásokból származó személyek számára engedélyezett, beltéren legfeljebb 10 fő, kültéren 20 fő vehet részt. 2021. június 15-től nem korlátozzák a házasságkötési ceremónián részt vevő beoltottak számát. A temetési szertartásokon a különböző háztartások részt vehetnek, beltéren maximum 10 fő, kültéren maximum 20 fő. Két háztartásból legfeljebb 10 fő találkozhat beltéren és legfeljebb 20 fő kültéren a háztartások számának korlátozása nélkül. Nyilvános rendezvények nem engedélyezettek.

Luxemburgban a 300 főt meghaladó rendezvények tartása nem megengedett. Minden 11 és 50 fő közötti létszámú összejövetel feltétele, hogy az emberek maszkot viseljenek, és betartsák a legalább 2 méteres távolságot. A CovidCheck rendszert alkalmazva 11 és 300 fő közötti összejöveteleket is lehet tartani korlátozások nélkül. Bizonyos eseményeken 300 főnél többen is összegyűlhetnek, anélkül, hogy a rendezvény létszáma meghaladná a 2000 fős maximális határértéket. Ezenkívül előzetesen az egészségügyi igazgatósággal egy egészségügyi protokollt is el kell fogadtatni, amely meghatározza a betartandó egészségügyi intézkedéseket.

Máltán a kültéri csoportosulásokat maximum 6 főben korlátozzák nyilvános helyeken. Magánhelyszíneken maximum 4 háztartás gyűlhet össze. Az esküvők megtartása az egészségügyi hatóság szabályzata szerint engedélyezett. Tömeges rendezvények további rendelkezésig nem megengedettek.

Németországban a kulturális, szórakoztató vagy szabadidős ágazathoz tartozó rendezvények – például koncertek, operák, színházi előadások és táncesemények – szigorú higiéniai követelmények mellett engedélyezettek. Zárt térben nyilvános rendezvények legfeljebb 100 fővel tarthatók. A megengedett létszám legfeljebb 500 főre emelkedik, ha a szenátusi adminisztráció higiéniai koncepciójának minden követelménye teljesül. Ha tíznél többen találkoznak beltéri rendezvényeken, minden résztvevőnek be kell mutatnia egy negatív a koronavírus-tesztet, vagy a teljes oltásról (mindkét adag) vagy egy korábbi Covid-19 fertőzésről szóló igazolást. Minden látogatónak helyet kell foglalnia a rendezvényeken. Ha a látogatók nincsenek a helyükön, orvosi szájmaszkot kell viselniük. Szabadtéri nyilvános rendezvények legfeljebb 500 fősek lehetnek. Ha több mint 250 ember van jelen, a tesztelés minden résztvevő számára kötelező. A különleges ünnepségeken engedélyezett létszám 50 fő. Ezek közé tartoznak az esküvők, keresztelők, születésnapok és temetések.

Szlovéniában a nyilvános rendezvényhelyszínek a helyhez kötött jegyek esetén az ülőhelyek akár 75%-át is megtölthetik. (Az események továbbra is csak azoknak látogatóknak szólnak, akiket beoltottak, teszteltek vagy felgyógyultak a Covid-19-ből.) A rögzített ülőhelyek nélküli szabadtéri helyszíneken a székeknek legalább egy méter távolságra kell lenniük egymástól, míg a 1,5 méteres távolság azokra vonatkozik, akik állnak, kivéve az egy háztartás tagjait. A zártkörű rendezvények 50 főre korlátozódnak.

Szerbiában beltéren és kültéren is 500 főig engedélyezettek a rendezvények. Az 500 főnél nagyobb eseményekre engedélyt kell kérni a válságkezelő csapattól.

A HCB legfrissebb összefoglaló táblázata az országonként érvényben lévő szabályozásokról megtekinthető itt.