Veszteségek és járatfejlesztések az Air France-KLM-nél

Forrás: turizmus.com

 2014. október 09. 12:42

Az Air France-KLM pilótáinak kéthetes sztrájkja jelentősen éreztette hatását a szeptemberi utasforgalomban, a Transavia azonban folyamatos fejlődést mutatott. A téli szezon menetrendjét a sztrájk nyomán újraszervezték.

Szeptemberben összesen 5,7 millió utas választotta az Air France-KLM járatait, ami 16,3 százalékos csökkenést jelent, ebből kifolyólag az összbevétel és a felkínált kapacitás hányadosa is csökkent a 2013-as évi szeptemberi adatokhoz képest. A Transavia mutatói eközben jelentősen javultak: 1,1 millió utas választotta a légitársaságot szeptemberben, ami 10,2 százalékos növekedést jelent. A felgyorsult fejlődés további következményeként a Transavia franciaországi kapacitása 21,4 százalékkal emelkedett. A teherszállítás terén az egy tonnakilométerre jutó egységbevétel alacsonyabb értéket mutat, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A pilótasztrájk hatásait a harmadik negyedév üzleti eredményeire jelenleg 350 és 320 millió euró közé becsülik a légitársaságnál.

Az Air France-KLM-nél ugyanakkor kidolgoztak egy stratégiai fejlesztési tervet a 2014/2015-ös téli szezonra: az ülőhely-kapacitás várhatóan 0,7 százalékkal fog növekedni, amely +0,1 százalékot jelent majd az utasforgalomra nézve (Air France, Hop és KLM) és +13,3 százalékot a Transaviára vonatkozóan.

A hosszú távú kapacitás nagyjából stabil marad (+0,3 százalék), de nagyon célzottan fejlesztik majd, amelynek része lesz az idén nyáron, a GOL légitársasággal együttműködésben elindított Párizs–Brazíliaváros járat és további Amszterdam–Atlanta járatok is, valamint A380-as típusok üzembe helyezése az abidjani vonalon, és a tokiói Haneda repülőtér további fejlesztése.

A rövid és középtávú járatok kapacitása, amelyek a párizsi CDG-ről és az amszterdami Schiphol repülőtérről indulnak, enyhén növekszik majd (+3,1 százalék), köszönhetően az amszterdami hálózat növelésének, akárcsak a nyár folyamán. További fejlemény még a nyáron Amszterdamból indított Torino, Bilbao és Zágráb desztinációk, valamint a párizsi Stavenger járat fejlesztése a téli időszak alatt, eközben viszont Amszterdamból már Bergen, Billund, Moszkva és Bordeaux városába is indítanak majd járatokat.

A légitársaság folyamatosan bővíti flottáját: 2014 végére 22 darab B747-sel és egy B777-sel bővül a KLM flottája, és öt darab B777-essel az Air France-é.