Zlatan fellendíti Manchester turizmusát?

Forrás: turizmus.com

 2017. január 11. 19:02

Sosem lehet tudni, mi az, ami sláger úti céllá tehet egy országot vagy egy várost. A természeti szépségek vagy akár a katasztrófahelyszínek mellé új vonzerőként lép be a svédeknél például az, hogy hol játszik istenített focistájuk, Zlatan Ibrahimovic.

A bosnyák-horvát származású, de magát büszkén svédnek valló, és már ott is született futballzsonglőr újabban a Manchester csapatát erősíti, amely tény hamarosan a svéd (skandináv) turisták ezreinek látogatását garantálja az angliai iparvárosban.

A manchesteriek fel lehetnek készülve arra, hogy ideje rendbe hozni a város online marketingjét, még pompásabb kiállításokkal kirukkolni és összeállítani a jobb szállodák listáját – vagy akár újakat felhúzni a meglévők mellé.

A turisztikai szempontból nem a topon lévő, jellegtelennek tűnő iparváros mindazonáltal nagyon sok izgalmas látnivalóval kecsegtetett eddig is, csak talán nem irányult ekkora figyelem rájuk. Ilyen például a világ egyik legrégibb könyvtára a Chetham, amelyet az 1600-as évek közepén alapítottak. Le lehet ülni például ahhoz az asztalhoz, ahol Marx és Engels lefektette az alapjait a Kommunista Kiáltványnak.

A város impozáns kulturális központja, a Lowry, itt mindig történik valami izgalmas: opera, balett, tánc, vagy musical előadás, netán színház gyermekeknek.  Manchester számos kiváló múzeummal dicsekedhet, ilyen a Museum of Science and Industry. Az ipari forradalom a város életében különösen fontos időszak volt ekkor vált a település a világ egyik legforrongóbb, leginkább innovatív központjává. A manchesteriek büszkék arra is, hogy sok Nobel-díjast adtak a világnak.

A vasút és a sör – ezek különösen fontos attrakciók. Ezt a kettőt köti össze a Rail Ale Trail, amelynek útja során a szép régi gőzösök vagy az új dízel vonatok megállnak egyes régi sörfőzdéknél és kocsmáknál. Érdemes az óváros Castlefield részénél is kószálni, hogy megértsük Manchester ipari történelmét és a jelenét.

Kihagyhatatlan Manchester bohém, színes negyede a sok-sok galériával, a legjobb vintage és second hand butikokkal, teázókkal, bárokkal és kávézókkal. Nem szabad persze elfeledkezni a városnak a zenetörténelemben betöltött jeles szerepével: a hajdani, annak idején üldözött és lenézett rock-, beat- és punkbandák mára már részei a település gazdag kulturális örökségének.