20 éves a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület

Forrás: turizmus.com

 2023. június 04. 15:24

A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület (GYTE) szakmai programmal és gyermeknapi születésnapi partival ünnepelte fennállásának 20. jubileumát május 27-én. Ebből az alkalomból felidézték az elmúlt két évtized mérföldköveit.

2003-ban az önkormányzat és a turizmusban érdekelt felek együttműködésével, közös finanszírozásban, az országban elsőként jött létre egy olyan alulról építkező szervezeti egység, ahol a felelősség és a döntéshozatal a turizmus tényleges szereplőinek kezébe került – olvasható a lapunkhoz eljuttatott visszaemlékezésben.

Az egyesület tagsága a kezdetektől fogva stabilan 100 fő körül mozog. A partnerek kb. 40 százaléka alapítás óta hűséges tagja az egyesületnek, illetve több újonnan induló vállalkozás csatlakozik évről évre a civil szervezethez. Az egyesület legfontosabb feladata a településszintű marketing-, reklám és értékesítési munkavégzése, azaz a település turizmusának menedzselése, továbbá termékfejlesztésen dolgozik, koordinációs, érdekképviseleti, panaszkezelési, pályázatmenedzsment-feladatokat lát el, információs irodát működtet.

Az online és offline marketingmunkát rendszeresen megújuló imázsfotókkal és videókkal teszik teljessé. Háromnyelvű települési és térségi kiadványokkal segítik a településre érkező vendégek tájékozódását, és kiemelt figyelmet fordítanak a naprakész információk online felületeken történő gondozására is. Ezenkívül részt vesznek vásárokon, szakmai rendezvényeken, aktívan bekapcsolódnak a térségbe érkező study tourokba, valamint rendszeresen tájékoztatják a médiát az aktualitásokról, újdonságokról – írták tevékenységükről.

Gyenesdiás családbarát pozicionálásának megfelelően erre irányuló minősítési rendszert vezettek be.

2008 óta működik a WB Gyenesdiás Plus kedvezménykártya, majd 2017-ben bevezették a partner vendéglátóegységek kezdeményezésére a Gyenesdiás Gastro Cardot is. A térségi hálózat részeként működő kerékpárkölcsönző a kínálatbővítés mellett az egyesület pénzügyi fenntarthatóságát is segíti. 2020-ban debütált az egyesület legújabb kalandjátéka, a GyenEscape. Az azóta is népszerű játékot szabadulószobák ihlették, ötvözve benne a természetjárást, a kalandjátékot és az aktív kikapcsolódást.

gyenesdias

A jubileumi rendezvényen (balról jobbra): Szalóky Jenő, Gyenesdiás volt polgármestere, a GYTE tiszteletbeli elnöke, Kovács Judit, korábbi Tourinform irodavezető, Somogyi Zoltán, a GYTE elnöke, Kenesei-Bezzeg Katalin, a Tourinform iroda vezetője, Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere

Fotó: Gyenesdiás Turisztikai Egyesület

A 2009-ben, illetve 2011-ben nyertes TDM-pályázatok nagy lendületet adtak az egyesületnek és a település turizmusának, illetve egyéb pályázati forrásoknak köszönhetően megvalósult fejlesztések is hozzájárultak ahhoz, hogy az ide látogató vendégek a legjobb és legtöbb élményben részesüljenek, és később is visszatérjenek a településre. Az egyesület legfontosabb együttműködő partnerei a tagjain túl – ideértve a helyi önkormányzatot is – a Nyugat-Balaton térségi, a Balaton régiós és országos TDM-szervezetek, amelyek létrehozásában is aktív szerepet vállalt, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Az egyesület beszámolójában köszönetét fejezte ki a megalakulásában meghatározó szerepet betöltő, a települést az alapítás idején vezető Szalóky Jenőnek és Semsei Sándornak, a Magyar TDM szövetség elnökének; továbbá az elnököknek: a kezdetektől 6 éven keresztül posztját betöltő Ferincz Józsefnek, az őt követő Gyutai-Szalay Nikolettának (2009–2012), Czankáné Szalóky Szilviának (2012–2018), az elnöki tisztséget 2018 óta eredményesen betöltő Somogyi Zoltánnak, az aktív és támogató választmánynak, a munkát kezdetektől 2022-ig koordináló Kovács Judit irodavezetőnek, valamint a jelenlegi irodavezetőnek, Kenesei-Bezzeg Katalinnak, aki hét éve munkatársa az egyesületnek.