300 milliós fejlesztést adtak át Mátrafüreden

Forrás: MTI

 2020. augusztus 13. 11:09

Új látogató- és oktatóközpontot, valamint egy ugyancsak újonnan kialakított és egy felújított, kibővített tanösvényt adott át Mátrafüreden a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI). A fejlesztés 332 millió forintból valósult meg.

A Harkály Ház látogató- és oktatóközpont feladata a tájegység természeti értékeinek, védett és Natura 2000 területeinek, élőhelyeinek, növény- és állatfajainak bemutatása. A létesítményben kialakított állandó tárlat a vulkanikus felépítésű hegység természeti és kultúrtörténeti értékeit ismerteti meg a látogatókkal – mondta el Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója az átadó ünnepségen.

A kiállítótérben makettek, terepasztalok, diorámák és modellek várják az érdeklődőket, akik feladatlapok, kreatív installációk, multimédiás tartalmak és érintőképernyős terminálok segítségével is bővíthetik ismereteiket.

A kiállítótérben makettek, terepasztalok, diorámák és modellek várják az érdeklődőket

Fotó: harkalyhaz.hu

A 332 millió forintból megvalósított projekt részeként a látogatóközponton kívül megépült az új épület udvaráról a Sás-tó irányába vezető Cincér tanösvény, míg a sár-hegyi tanösvényt felújították és meghosszabbították.

Az eseményen Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára az ökoturizmus legnagyobb letéteményeseinek nevezve a nemzeti parkokat. Magyarország 700 ökoturisztikai, környezeti nevelési tevékenységet végző létesítményének mintegy fele részben vagy teljes egészében valamelyik nemzeti park fenntartásában működik.

A Bükki Nemzeti Parkot egyre többen keresik fel évente: az igazgatóság 2010-ben regisztrált 96 ezres látogatottsága 2019-re meghaladta a 230 ezret – tette hozzá.