700 éves Kolozsvár

Forrás: turizmus.com

 2016. augusztus 21. 10:24

I. Károly király 700 évvel ezelőtt emelte városi rangra a települést, a neves évforduló alkalmából Kolozsvár kiváltságleveleiből nyílt kiállítás a városban működő Erdélyi Történeti Múzeumban, és bemutatták Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját is.

A Kolozsvári Magyar Napok keretében a kiállítás mellett számos más rendezvényen is felidézték Kolozsvár 700 éves városi múltját. A Kolozsvári Magyar Opera augusztus 19-én este a Mátyás-szoborcsoport közelében felállított főtéri nagyszínpadon mutatta be Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját (Gara Mária szerepében Miklósa Erikával).

 

Az operát követően a közönség Bordos László Zsolt vizuális művész háromdimenziós épületvetítésében gyönyörködhetett a Szent Mihály-plébániatemplom falán megjelenített látványelemekben.

A Cluj – Kolozsvár – Klausenburg 700 című kiállításon több tucat olyan dokumentum eredeti példányát vagy másolatát lehet megtekinteni, amelyekkel a magyar királyok biztosítottak kiváltságokat a város számára, illetve amelyeket a város tanácsa fogadott el.

A legrégebbi dokumentum 1336-ból származik, és Károly király kézjegyét és pecsétjének egy darabját is őrzi. Ez a dokumentum idézi az alapkiváltságokat biztosító – szintén Károly király által – 1316. augusztus 19-én kibocsátott kiváltságlevelet. Megtekinthetők azonban olyan kiváltságlevelek is, amelyeket Nagy Lajos, Luxemburgi Zsigmond, Hunyadi János, Mátyás király, vagy Mihály vajda állított ki a város számára. A legutolsó kiváltságlevél 1708-ból, I. József király uralkodása idejéből való.

MTI Fotók: Biró István