A Baleár-szigeteken szombattól eltörlik a 3G-szabályt

Forrás: turizmus.com

 2022. február 11. 20:49

Egész Spanyolországban eltörölték a szabadtéri maszkviselést, Mallorca és a szomszédos szigetek pedig február 12-től nem kérik a Covid-igazolványt az étterembe, moziba, színházba történő belépéshez.

A spanyolok is fellélegezhetnek végre, legalábbis a szabad ég alatt: annak köszönhetően, hogy az ország egész területén csökken a koronavírus-fertőzések száma, eltörölték a röviddel karácsony előtt bevezetett szabadtéri maszkviselési kötelezettséget – írja a fvw.de.

Maszkot már csak a tömegközlekedési eszközökön és zárt térben kell hordani.

Mallorcán és a szomszédos szigeteken ezenfelül február 12-étől eltörlik az ún. 3G-szabályt (amelynek értelmében csak oltás, gyógyultság vagy negatív teszt igazolásával lehet belépni egyes létesítményekbe). Az éttermekben, bárokban, mozikban, színházakban, fitneszstúdiókban, sőt még a kórházakban és az idősek otthonában sem kérik a Covid-igazolványt szombattól, egyedül az egészségügyi dolgozóknak kell rendelkezniük az igazolással a munkájukhoz.

A Baleár-szigetek egyik legnagyobb küldőországának számító Németországban már most óriási a kereslet az úti cél iránt. A reisevor9.de értesülései szerint a Tuifly jelenleg heti nyolc járatot kínál Mallorcára, márciustól pedig 15-öt. Az Alltours állítólag öt pótjáratot állít be az elkövetkező tíz napban Düsseldorf és Mallorca között.

Mallorcán egyelőre korlátozott a kínálat, a szállodai kapacitás 26 százaléka áll csak rendelkezésre, ez 42 százalékra nő márciusra. Ezek a viszonyok állítólag a járvány előtti szintnek felelnek meg.

Mallorcán már a kórházakban sem kérik a Covid-igazolványt szombattól

Fotó: 123rf.com

Spanyolországban hetek óta csökken a hétnapi fertőzésgyakoriság, jelenleg 600 körüli ennek az értéke, míg január közepén, az omikron variáns által kiváltott hatodik hullám csúcsán még több mint 1600 volt.

Ugyancsak csökken a koronavírus-fertőzéssel kórházban kezelt betegek száma, ami a magas átoltottságnak is köszönhető. Az alapimmunizálást a lakosság 81 százaléka kapta meg, az emlékeztető oltást pedig több mint 48 százalék.A spanyol hatóságok besorolása szerint Magyarország jelenleg a kockázatos minősítésű küldőterületek listáján szerepel. Az ilyen országokból érkezőnek az előzetes regisztráció elvégzése mellett az EU digitális Covid-igazolás is szükséges a beoltottságról, a negatív teszteredményről vagy arról, hogy átesett a Covid-19 betegségen. A Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint  szerint amennyiben a beutazó az unióban nem engedélyezett vakcinával (pl.: Szputnyik) van beoltva és harmadik emlékeztető oltásként a WHO vagy az EMA által engedélyezett vakcinát kapott, akkor az ezekről kiállított igazolás is megfelelő a beutazáshoz.

A kockázatos és magas kockázatú országok listáját az egészségügyi helyzet függvényében hetente vizsgálják felül, a jelenlegi besorolás február 13. 24 óráig hatályos.