A francia kormány szerint lehetséges egy július végi negyedik hullám

Forrás: MTI

 2021. július 05. 16:14

Megvan a lehetősége Franciaországban, hogy már július végén kialakul a koronavírus-járvány negyedik hulláma a fertőzőbb delta variáns térnyerése miatt, amennyiben nem gyorsul az oltási kampány – jelentette ki hétfőn Gabriel Attal kormányszóvivő.

Vasárnap este Olivier Véran egészségügyi miniszter fejezte ki félelmét amiatt, hogy a delta variáns akár már a hónap végén újabb járványhullámot okozhat.

A kormányszóvivő elmondta: „már a fertőzések 30 százaléka köthető a delta variánshoz, és vannak körülöttünk példák, amelyek azt mutatják, hogy ez a járvány berobbanásának előjele lehet”.

Arra a kérdésre, vajon mekkora a kockázata annak, hogy július végén berobban a negyedik hullám, azt válaszolta, hogy „ez egy lehetőség, de nem törvényszerű… Nagy-Britanniában láttuk a robbanást, amely az első jelekhez képest nagyon gyorsan történt, és tekinthetjük úgy, hogy ugyanezeket a jeleket látjuk jelenleg hazánkban is”.

A párizsi Pasteur Intézet által június 29-én közzétett modellezés szerint fennáll a kockázata a negyedik hullámnak, de jóval később, ősszel, amennyiben az oltási kampány a jelenlegi ritmusban folytatódik.

Hétfőtől az oltás két adagjára két különböző oltóközpontban is lehetséges időpontot foglalni Franciaországban, beleértve a nyaralási övezeteket

Fotó: 123rf.com

Az oltási kampányért felelős kormánybiztos, Alain Fisher vasárnap úgy vélte: a következő két hétben dől el, hogy a koronavírus-járvány fertőzőbb delta variánsa miatt ősszel lesz-e negyedik hullám Franciaországban.

Az oltási hajlandóság növelése érdekében hétfőtől az oltás két adagjára két különböző oltóközpontban is lehetséges időpontot foglalni, „beleértve a nyaralási övezeteket vagy azt a helyet, ahol éppen tartózkodnak a franciák”.

A napi esetszám átlaga az elmúlt hét napban 10 százalékkal megemelkedett, jelenleg 2 ezer, a pozitív tesztek aránya azonban alacsony, alig 0,8 százalék, a vírus reprodukciós rátája pedig 0,6 százalékos, azaz nem minden fertőzött adja tovább a vírust.