A visegrádi országok lehetnek az indiai turistacsoportok új célpontjai

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. december 13. 12:03

Indiában jóval többen érdeklődnek hazánk iránt, mint korábban, továbbra is elsősorban csoportos körutazás keretében érkeznek Magyarországra.

A V4 országok turisztikai együttműködése keretében ismét indiai turisztikai roadshow-ra került sor 2015. december 3-5. között Bangalore, Mumbai és Újdelhi városokban. A Magyar Turizmus Zrt. felkérésére a roadshow állomásain Magyarország újdelhi nagykövetségének és mumbai főkonzulátusának képviselői mutatták be Magyarország kínálatát.

Hazánk turisztikai termékeinek, gasztronómiájának ismertetése mellett az előadók kitértek az indiai-magyar kapcsolatok kulturális vonatkozásaira – többek között a Magyarországon forgatott bollywoodi filmekre, Rabindranath Tagore balatonfüredi kapcsolódásaira és Amrita Sher-Gil festőművész Magyarországon található alkotásaira is. A három indiai várost meglátogató rendezvénysorozaton Magyarországról a Pátria Tours iroda és a Flying Wings indiai partnerének képviselője vett részt.

A roadshow mindhárom állomásán több tucatnyi utazási iroda képviselője kereste fel a magyar standot. Az utazási irodák és ügynökségek egyöntetűen megerősítették, hogy a tehetős indiai „utazó középosztály" figyelme az eddigi nyugat-európai országok mellett most új desztinációk felé fordul, aminek eredményeként jelentősen megnőtt az igény Közép- Kelet-Európa, ezen belül Magyarország, mint új turisztikai célpont iránt. Ezt a tényt a kelet- közép-európai turisztikai célú vízumkérelmek számának növekedése, valamint az Európai Utazási Bizottság (ETC) 2015 harmadik negyedéves jelentésének számadatai is alátámasztják. A Magyarországra utazó indiai turisták száma 2015 első nyolc hónapjában 75,5%-kal, míg a hazánkban eltöltött indiai vendégéjszakák száma 64,0%-al növekedett.

Magyarország azonban egyelőre önálló úti célként és egyéni turisták számára továbbra is csak korlátozottan adható el, az indiai utazók elsősorban egy közép-európai csoportos körút keretében érdeklődnek hazánk iránt. A magyarországi programokkal kapcsolatosan a spa- és egészségturizmus, a kongresszusi turizmus, valamint a programturizmus (kikapcsolódás, vásárlás, gyermekprogramok) iránti a legnagyobb érdeklődés. Ezenkívül igény mutatkozik a bor tematikájú utakra, továbbá a nászutakra is. Utóbbi azért is figyelemreméltó, mert a főszezonon kívül eső időszakban jelenthetne turistákat Indiából. Az elviselhetőbb hőmérséklet miatt ugyanis Indiában a téli időszakra időzítik az esküvőket.

Az utazási irodákkal folytatott megbeszélésekből kiderült az is, hogy a Magyarországra látogató indiai turistacsoportok az utazás teljes időtartama alatt indiai jellegű, vagy kifejezetten indiai étkezésre vágynak. Különösen igaz ez a vegetáriánus utazókra, akik az utazóközönség közel felét teszik ki. Jó hír ezzel kapcsolatban, hogy Budapesten 9 autentikus indiai étterem működik, amelyek meglátogatása megoldást jelenthet a speciális igényekre.