Ahol betiltották a naptejet

Forrás: qubit.hu

 2018. november 03. 17:42

2020-tól betiltják a naptejek és egyéb UV-szűrős kozmetikai készítmények használatát a Fülöp-szigetektől keletre fekvő, 20 ezer lakosú Palau szigetállamban.

Az intézkedés oka, hogy a naptejekben található vegyi anyagok egy része károsítja a korallokat, illetve veszélyes a halakra, a hínárokra és a tengeri sünökre is. 2018 nyarán Hawaii törvényhozói is hasonló rendelkezést fogadtak el, bár az amerikai államban a tilalom csak kifejezetten azokra a szerekre vonatkozik, amelyek tartalmazzák a korallokra leginkább veszélyes két összetevőt, az oxibenzont és az oktinoxátot.

Palau lesz az első állam, amely országosan is meghirdeti a tilalmat, az után, hogy egyik népszerű turisztikai célpontját, a Medúza-tavat már korábban naptejmentessé tette. A tilalom egy sor naptejösszetevőre vonatkozik, és a gyártást, az importot, illetve az árusítást is magában foglalja.

A palaui kormány próbálja megakadályozni a helyi élővilág  pusztulását

Fotó: unsplash.com

A 241 szigetből álló csendes-óceáni ország kormányának szóvivője, Olkeriil Kazuo a következő riasztó számvetéssel magyarázta a döntést: ha óránként négy hajó érkezik kirándulókkal a legnépszerűbb célpontokhoz, és minden turista csak 30 milliliter naptejet ken magára, az azt jelenti, hogy három óránként egy gallon (3,8 liter) naptej oldódhat fel az óceánban. Így naponta 3-5 gallon kozmetikum kerülhet a vízbe a közkedvelt merülési helyeken, veszélyeztetve a korallokat és a vizek biodiverziátását. Az elnök és a kormány véleménye szerint ez masszív szennyezés.

A palaui tilalom 2020. január 1-jétől lép életbe. A tilalmat megszegő boltok 1000 dollárig terjedő büntetésre számíthatnak, a behozott flakonokat pedig egyszerűen elkobozzák majd a turistákról, amikor belépnek az országba.

Kapcsolódó cikkek

Vigyázat: Budapest-overtourism!

2018. szeptember 10.