Amikor fellibbent a vasfüggöny: ünnepi rendezvények Hévízen

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 14. 17:10

Papp Gábor polgármester nyitotta meg szombat délután a főtéren azt a különleges kiállítást, beszédében emlékeztetve a jelenlévőket arra, világtörténelmi pillanat volt 1989 szeptember 10.

A Deák téren Trabantok, korhűen berendezett lakókocsik és retró tárgyak utaltak arra a korszakra, amely megelőzte a vasfüggöny megszűnését.

A város vezetése és a Hévíz TDM Egyesület munkatársai már hetek-hónapok óta lelkesen készültek a rendezvényekre, gyűjtve az akkori életforma jellegzetes tárgyait és megszólaltatva azokat az embereket, akik szobákat adtak ki az akkor még szállodákban szűkölködő Hévízen, az oda érkező, Magyarországon találkozó kelet- és nyugatnémet turistáknak. A rendezvényt támogató intézmények, magánszemélyek önzetlenül ajánlották fel saját tárgyaikat a kiállítási anyag összeállításához.

Az 1989 előtti évtizedek könnyes–bús pillanatairól mesélt az újságíróknak Bruncsicsné Szekér Andrea is, a Hévízi Szobakiadók Szövetsége vezetőségi tagja. Saját családi fotóalbumát is elhozta, hiszen az egész família foglalkozott szobakiadással. Az évek múltával változtak a szokások, az igények, lassan a háztulajdonosok és a turisták között szinte rokoni szintű kapcsolatok alakultak ki.

A TDM munkatársai a rossz idő miatt az iroda előterében rendeztek be egy kis mini kiállítást, az akkori idők jellegzetes tárgyaiból. Nem hiányoztak a tárgyi emlékek mellett a lilahagymás zsíros kenyerek, és az akkori korszak jellegzetes italai sem.

A 13-i esemény nosztalgikus színfoltjai volt a Trabi találkozó. Aki ezer forint felett vásárolt az irodában, az ajándékba kaphatott egy kétütemű rövid kört a városban.

A hétvégén a rossz idő ellenére nagyon sokan voltak a városban, hiszen ekkorra esett az idei Magyar Dal Napja is, amely a popzene klasszikusainak és fiatal sztárjainak részvételével zajlott idén is. Különösen a fiatalok számára volt érdekes a Goodbye Lenin Filmmaraton a helyi filmszínházban.

A szabadtéri élménykiállítás szeptember 21-ig látható.