Arculati pályázatot írt ki a Néprajzi Múzeum

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. augusztus 27. 13:30

Nyílt pályázatot hirdet logójának és arculatának megújítására a Városligetben épülő új otthonába várhatóan 2022-ben költöző Néprajzi Múzeum.

A Néprajzi Múzeum 1973 óta működik a korábbi Igazságügyi Palota épületében, a Kossuth téren. Az intézmény előreláthatólag 2022-ben, történetében első alkalommal költözik számára tervezett, minden szakmai és látogatói igényt kielégítő új épületbe, a Városliget szélén található Ötvenatosok terére, ahol a tervek szerint a gyűjtemény eddig kevésbé ismert kincseit is megismerheti a közönség – közölte a múzeum.

A megújulás nem csupán földrajzi, strukturális és koncepcionális, de az intézmény arculatát is érinti, amelynek kidolgozására a múzeum pályázatot hirdet.

A Néprajzi Múzeum látványterve. A megújuló arculatban az új, karakteres épület is szerephez juthat

Fotó: Liget Budapest

A kiírásban szereplő főbb üzenetek elsősorban az intézmény küldetésnyilatkozatában is szereplő értékeket, prioritásokat képviselik, a Néprajzi Múzeum ugyanis Európa egyik legkorábbi néprajzi múzeumaként 1872 óta gyűjti, archiválja, óvja, kutatja és közvetíti a magyarországi, az európai és az Európán kívüli közösségek hagyományos és modern kulturális emlékeit.A megjelenítésnél fontos elvárás, hogy az arculat legyen egyedi, harmonikus színvilágú, jól átlátható és könnyen felismerhető. Reflektáljon a Néprajzi Múzeum által képviselt értékekre, a magyar és nemzetközi etnográfiai gyűjteményekre és azok sokszínűségére, az általuk képviselt tudásra és megszerezhető élményre. Olyan kreatív megoldásokra épüljön, melyek szakítanak a sablonos ábrázolással, mégis utalnak a helyre, annak speciális tematikájára, esetleg a sajátosan egyedi, új épületre – fogalmaz a felhívás.

A pályázatok beérkezési határideje október 26., az eredményhirdetést november 12-én tartják. A nyertes pályázó 300 ezer forint jutalomban részesül.

A részletes kiírás itt érhető el. Az inspirációért érdemes virtuálisan bejárni a leendő múzeumot az alábbi videó megtekintésével.