Az év végére megújul a szécsény-benczúrfalvai Benczúr-kúria

Forrás: MTI

 2021. május 15. 18:38

Megújul a Benczúr-kúria a Nógrád megyei Szécsényhez tartozó Benczúrfalván, a rekonstrukcióra európai uniós és hazai forrásból csaknem 1,4 milliárd forintot fordítanak.

Benczúr Gyula festőművész 1910-ben vette meg a kúriát, ott élt és dolgozott haláláig, 1920-ig. A beruházás alapkőletételét pénteken tartották. A helyreállított épületben új turisztikai funkciókat alakítanak ki.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa elmondta, hogy a kúriában innovatív, interaktív módon mutatják majd be a festőművész fő alkotásait. A látogatót a kulisszák mögé vezetik be, többek között reprodukciók és animált videófilmek segítségével ismerhetik meg Benczúr Gyula képalkotási módszerét és személyiségét is, történelmi, mitológiai és portréfestészetét, de a tereket bejárva a család életformáját, egy 20. századi kúria mindennapjait is.

Hangsúlyozta, hogy egy 30 éve kihasználatlan, üres, romos épületbe álmodtak turisztikai vonzerőt. A 18. században, barokk stílusban épült kúria a kor nemesi építészetének kiváló reprezentánsa és bár több tulajdonosa volt, megmaradtak az eredeti boltozatos terek, a gazdag stukkódíszítések.

Az épület 30 éve kihasználatlanul áll

Fotó: MTI/Komka Péter

A kúria rekonstrukciójáról Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az év végére teljes egészében megújulnak a belső terek, a tetőszerkezet és a homlokzat, a korábbi műterem, a 2,5 hektáros park, és visszaépítik a korábbi főkaput is. Felújítják a parkban lévő délnyugati és északkeleti bástyát, valamint a támfalat. A megújult épületben kiállításokat, hangversenyeket is tarthatnak majd.