Kiírták a közbeszerzést a Benczúr-kúria felújítására

Forrás: turizmus.com

 2020. január 03. 11:25

A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nzrt. projektjében a romos állapotban lévő műemléképület turisztikai céllal újul meg.

A TED-en megjelent a szécsény-benczúrfalvai Benczúr-kúria fejlesztésére kiírt közbeszerzés – vette észre a magyarepitok.hu.

A kastély a 18. században épült a Dolány feletti dombtetőn, a 20 században pedig Benczúr Gyula festőművész tulajdonába került. A magyar akadémikus történeti festészet kiemelkedő alakja haláláig itt élt, és történelmi értékű bútorzatot gyűjtött össze az épületben, amely mellett egy műtermet is építtetett. Munkássága előtt tisztelegve a települést Benczúrfalvára nevezték át, ma Szécsény városhoz tartozik közigazgatásilag.

A most még romos állapotban lévő kastély és környezete egyaránt megújul

Fotó: nool.hu

Kávézó és ajándékbolt is lesz a kúriában

A projektről részletesen beszámoló nkvp.hu szerint a kúria az átfogó fejlesztés révén közösségi, kulturális térként hasznosul, a fejlesztés várhatóan már 2020-ban befejeződik.

A Nemzeti Kastélyprogramban megvalósuló projekt fő célja a kastély és a műterem épületének műemléki szempontok figyelembe vételével történő építészeti, műszaki felújítása.

Ennek során a kúria teljes tetőszerkezete és homlokzata is megújul. Emellett az alsó szint részbeni helyreállításával új kiállító- és kiszolgálóterek – fogadótér, ruhatár, kávézó, ajándékbolt, vizesblokk, raktárok – jönnek létre. A tervek szerint megújul a kúriaépület közvetlen környezete is, a kertben úthálózat és parkoló egyaránt kialakításra kerül.


Benczúr Gyula képeit modern technika eleveníti meg

A TED-en most közzétett hirdetmény a turisztikai célú fejlesztésben többek közt a kastély építési, épületgépészeti munkáit, a kastély melletti támfal, valamint a délnyugati és északkeleti bástyák felújítását, a kastély körül járda és útcsatlakozás építését és környezetrendezést ír elő.

A fejlesztés után az épület történelméhez, korábbi funkciójához kapcsolódó kiállítások jönnek létre. Az épület teret ad kulturális és művészeti programoknak, alkotótáboroknak és egyéb rendezvényeknek. Kiemelt cél Benczúr Gyula képzőművészeti alkotásainak a modern technika által megelevenedő bemutatása.