Rózsaillatban úszik Beethoven kedvenc fürdővárosa

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2023. október 07. 11:30

A Bécs közelében található Baden bei Wien biedermeier belvárosával, gyönyörű parkjaival ma is a Monarchia békebeli hangulatát idézi. A világörökségi fürdővárosban októberben újra virágba borul Ausztria leggazdagabb rózsakertje, és Európa legnagyobb szabadtéri fotókiállítása is megnézhető még.

Baden kénes, meleg gyógyforrásait már a rómaiak is ismerték és használták. A későbbi évszázadokban uralkodók, az arisztokrácia tagjai és más előkelőségek mellett a művészeti és irodalmi élet nagyjai is rendszeren jártak ide nyaralni, felöltődni vagy éppen kúrálni mozgásszervi betegségeiket, gyomorbántalmaikat. Fénykorában, a 19. század derekán az egész Habsburg-birodalom legdivatosabb üdülővárosának számított.

 

Séta a biedermeier belvárosban és a rózsakertben

A mindössze 26 km-re fekvő Bécsből közvetlen villamosjárattal is elérhető Baden bei Wien, amelynek tekervényes utcáit, történelmi fürdőlétesítményeit, csarnokait, gyönyörű parkjait, kertjeit és villanegyedét napjainkban is a Monarchia atmoszférája lengi be, ahol önkéntelenül is átvesszük az itteni élet lassabb tempóját.

Higiénia, görög istennő szobra mögött a fotókon a keleti kultúra pillanatképei

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A régi városmag egy biedermeier ékszerdoboz elegáns palotákkal, kedves, kis üzletekkel, hangulatos kávézókkal. Nagy része sétálóövezet, így térkép nélkül is előbb-utóbb a Fő téren és az itt magasodó barokk Szentháromság-szobornál lyukadunk ki. Üljünk ki valamelyik vendéglő teraszára, és adjuk át magunkat ráérősen a gyönyörködés örömének.

A kicsi, de elbájoló Fő tér

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

De még ennél is varázslatosabb hely, különösen a pihentető sétákhoz, a nyolc hektárnál is nagyobb, ingyenesen látogatható Doblhoffpark, amely egész Ausztria legnagyobb rózsagyűjteményével büszkélkedhet: 800 különféle fajtát csodálhatunk meg itt, több mint 30 ezer rózsabokron. A rózsák évente kétszer virágoznak, először júniusban, majd októberben, ilyenkor a legelragadóbb a park, de az esztendő bármely szakában érdemes felkeresni.

A rózsakertben októberben van a másodvirágzás

Fotó: Travellina

Ez az idilli környezet meghökkentően kontrasztos hátteret ad azoknak az óriás méretű fotóknak, melyek a nyár elejétől az ősz közepéig időszaki látványosságként kerülnek ki a város parkjaiba, tereire, kerítésekre, a házak falára. (Az idén október 15-ig megtekinthető La Glacilly szabadtéri fotókiállításról lásd keretes írásunkat.)

Arcok, emberi sorsok, felfegyverkezett ünneplők a szabadtéri kiállítás képein

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Ember és környezet 1500 fotón

Csodálatos, sokkoló, elgondolkodtató, megindító – ezek a szavak kavarogtak bennünk, amikor Badenben sétálgatva szembetalálkozunk a La Gacily-Baden Photo szabadtéri kiállítás képeivel. A két, ajánlott látogatói útvonalon nem kevesebb, mint 1500 képet helyeztek ki, összesen 7 kilométert kell gyalogolni, ha mindet látni szeretnénk. A világ legjobb fotóművészei küldik el erre az időszaki tárlatra immár hatodik éve műveiket, idén az orientalizmus tematika jegyében.
A Föld távoli részeinek lélegzetelállító, vagy éppen kizsigerelt tájai, felfoghatatlan gazdagság és mélyszegénység, hétköznapi családi jelenetek, ádáz vallási és fegyveres konfliktusok, színpompás keleti divat, női sorsok egyaránt megjelennek ezeken a mesteri fotókon, s bizonyosan sokkal erőteljesebben szembesítenek bennünket az általuk felvetett problémákkal ebben a finoman elegáns, békebeli környezetben, mint amikor csak olvasunk róluk a híradásokban. Az idei kiállítás október 15-ig tekinthető meg. (Fotó: Travellina)



Világörökség lett a badeni fürdőélet

Baden bei Wien 2021 óta az UNESCO világörökség része, a rangos címet a fürdőkultúra és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra megőrzéséért nyerte el tíz másik európai fürdővárossal együtt, a Great Spa Towns of Europe (Európa nagy fürdővárosai) egyikeként.

Aki szeretné átélni, milyen lehetett korabeli fürdőélet, mivel múlatták az időt az itt kúrázó előkelőségek, az kezdje a sétát a Kurparkban. Ez a csodaszép, szobrokkal, szökőkutakkal, pavilonokkal, ligetekkel, virágkompozíciókkal ékesített park ideális hely volt a grasszálásra, flörtölésre, akik pedig komolyan vették az orvosi javallatot, azok a domboldalra felkaptatva nagyobb frissítő sétákat is tehettek a környező erdőkben.

Bejárat a Kurparkba

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A zenekari pavilonban, pont úgy, ahogyan kétszáz éve, napjainkban is rendszeresen fellépnek muzsikusok, hogy élő zenével szórakoztassák a sétálókat.

A park egyik oldalán álló egykori gyógyközpont impozáns épülete messziről hirdeti, hogy falai között működik a város – nem mellesleg európai hírű – kaszinója, egyúttal napjaikban konferenciaközpontként is szolgál.

A híres kaszinó falára átmenetileg egy pelikán fotója került fel

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A másik oldalon található At the Park Hotel szobáinak feléből közvetlenül a Kurparkra nyílik kilátás, de a mi számunkra a nagyon gazdag és egészséges büféreggelije miatt is emlékezetes maradt.

 

Kortárs rajzok a márványmedencében

Érdekes megfigyelni, hogy a város régi fürdői közül az elmúlt évtizedekben több is funkciót váltott, természetesen az eredeti külső és homlokzat megőrzése mellett. A Leopoldsbadba (Lipótfürdő) például a turistainformációs iroda költözött, a kör alakú Josefsbad (József-fürdő) falai közt ma étterem működik.

A legérdekesebb mind közül azonban az egykori női fürdőház, a neoklasszicista oszlopcsarnokával igazán impozáns Frauenbad épülete, amelyben 2009-ben egy kortárs múzeum nyílt úgy, hogy nagyrészt megőrizték a létesítmény eredeti tereit.

A múzeummá alakított egykori női fürdőház fogadócsarnoka

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Bejárhatjuk a mai is lenyűgöző, üvegtetős fogadócsarnokot, a pedáns rendben sorakozó egykori öltözőszekrényeket, amelyek falairól modern képek néznek ránk, és száraz lábbal besétálhatunk a fénnyel megfestett márványmedencébe – ezek mind díszletül szolgálnak a Badenben született Arnulf-Rainer, a ma élő egyik legjelentősebb osztrák képzőművész szerteágazó életművét bemutató és róla elnevezett múzeum kiállításainak.

Ebbe a régi fürdőmedencébe száraz lábbal besétálhatunk, hogy közelebbről is megnézzük a képeket

Fotó: Travellina

Ahol a császár is üdült

A város „vizes" múltját azonban legjobban és legszórakoztatóbb módon a Kaiserhausban megnézhető új, Aufbaden–Abbaden – Fürdőkultúra Badenben című interaktív kiállításon lehet megismerni. A magas rangú vendéghez képest külsőre viszonylag egyszerű emeletes ház elnevezése szó szerint értendő, nyaranta ugyanis rendszeresen ide pihente ki az uralkodás fáradalmait I. Ferenc osztrák császár.

A 18. századig visszanyúló múzeumban négy fiktív fürdővendég személyes történetén és használati tárgyain keresztül nyújtanak egészen közeli, az intimitást sem nélkülöző betekintést a badeni fürdőéletbe.

Korai filmfelvételek és fotók mutatják be, hogy zajlottak a kúrák

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Hogyan változott a fürdőruha, milyen kezeléseket alkalmaztak a gyógykúrák során, milyen – mai szemmel megmosolyogtató – szabályai, sőt illemtana volt a fürdőzésnek? Mindezekről történelmi útikönyvek, gyógyfürdőnaplók, régi prospektusok (magyar nyelven is!), korai filmfelvételek és archív fotók is mesélnek a látogatóknak. A legmeghökkentőbbek azok a furcsa tornagépek és „fizikoterápiás" eszközök – némelyik inkább kínzóeszköznek tűnik –, amelyek a test erősítését vagy éppen fitten tartását hivatottak szolgálni.

 

Beethoven, a kúrázó törzsvendég

A város egyik legrégebbi épületében találjuk a Beethovennek szentelt emlékházat. A híres zeneszerző bizonyíthatóan 17 alkalommal járt Badenben, hogy egészségügyi panaszait ivókúrával enyhítse, és három egymást követő évben (1821–23 között) is ennek a háznak a felső szintjét bérelte ki lakhelyül.

Beethoven emlékháza a város egyik legrégebbi épületében

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A korabeli berendezésből ugyan semmi sem maradt fenn, csupán az egyik helyiség virágmintás falfestését tudták helyreállítani, a bútorok hiányát azonban ötletekkel pótolták. Ebben, az egyébként üres szobában kottaállványokat helyeztek el, rajtuk Beethovennel kapcsolatos iratok, melyek többek között a zeneszerző kiterjedt egészségügyi problémáit tárják elénk. Egy másik szobában az étkezőasztal terítékei a barátokat, pályatársakat, tanítványokat idézik meg, akik gyakorta felkeresték a mestert badeni tartózkodása alatt.

Az eredeti virágmintás fal előtt a kottaállványokon Beethovennel kapcsolatos iratok nézhetők meg

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A zeneszerző nemcsak pihent, hanem alkotott is: ebben az épületben írta meg a Missa Solemnis és az Eroica Pastorale fő részeit és itt készült el a IX. szimfónia is. A zeneteremben ezekbe is belehallgathatunk, más művei mellett. Végül igazán megrendítő megtapasztalni a saját fülünkkel is, hogyan súlyosbodott Beethoven hallásvesztése a süketségig, amit egy „időgéppel" demonstrálnak. Az idővonal csúszkájával kipróbálhatjuk, mennyit hallott a beszédből, a zenéből vagy a tapsból életének különböző szakaszaiban.

A Doblhoffpark minden évszakban gyönyörű

Fotó: Travellina

Aki kedvet kapott, hogy ténylegesen is megmártózzon egy badeni fürdőben, az egész évben megteheti a Römerthermében (Római fürdő), akár a múzeumlátogatások után is, ez a hely ugyanis késő estig nyitva tart. Építészeti érdekesség, hogy Európa legnagyobb szabadon függő üvegteteje alatt lehet itt csobbanni.

Előtte vagy utána pedig vessük be magunkat egy heurigerbe, azaz egy tradicionális osztrák kisvendéglő-borozóba, amelyek már a régi időkben is legalább annyira vonzották a vendégeket Badenbe, mint a gyógyító víz.

További turisztikai információk a városról a tourismus.baden.at oldalon érhetők el.