Balatonfüred a vízről és a magasból

Szerző: Horváth Ágnes

 2014. július 13. 19:28

Július második hétvégéje a vitorlázás és a bor jegyében zajlott Balatonfüreden – a Kékszalag vitorlásverseny és a VinCE Balaton telt házat biztosított a Balaton északi fővárosának szállodáiban.

A két rendezvényre a Magyar Turizmus Zrt. is sajtóutat szervezett, hazai és szerb, illetve osztrák újságírók részvételével, de az Év utazója, Dobos Judit is részt vett a programokon, élményeit a közösségi médiában osztva meg követőivel. A nemzetközi csapat a kísérőhajóról nézte végig a Kékszalag verseny július 10-i rajtját, ahol már felhívták figyelmünket a nagy esélyes Fifty fiftyre. A speciális építésű hajó végül szenzációs idővel, 7 óra 13 perc alatt teljesítette a tókerülő 150 kilométeres távot, több mint három órával javítva meg a korábbi rekordot, elkerülve a sokakat nehéz helyzetbe hozó, csütörtök délután érkező vihart. És arról, hogy  #jóavíz, Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt vezérigazgató-helyettese személyesen biztosította a média képviselőit, miután a hajón (is) ivott a Balaton vízéből.

A Kékszalag versenyre egyébként számos füredi szolgáltató készült, sport, kulturális és kulináris programokkal, kedvezményekkel, nyereményjátékokkal.

 

A csapat ellátogatott Tihanyba, ahol az apátság megtekintése után a Ferenc Pince vendégszeretetét és pazar kilátását élvezte, majd megtekintette a Levendula Ház Látogatóközpontot, ahol az egykori vulkánok működéséről, a helyi állatvilágról és persze a névadó növényről egyaránt sokat tanulhatott.

Balatonfüredre visszatérve a VinCE Balaton kóstolószalonja várt bennünket, itt a rendezvény ideje alatt több mint tucatnyi bor tesztelésére nyílt lehetőség, naponta változó kínálatban. A rendezvény legnagyobb attrakciója azonban kétségkívül a Sky Lounge névre keresztelt, hatalmas emelőkosár volt, amely 16 méteres magasságba vitte fel a látogatókat, mindössze egy pohár bor áráért.

És bár számunkra viharos utazás jutott a kóstolóhajó fedélzetén, Németh Ágnes, a VinCE Balaton főszervezője prezentációja során átfogó képet nyerhettek a magyar borokkal még csak ismerkedő külföldiek az ország kínálatáról. Aki azonban a rendezvény során csendesebb időben indult kóstolóra a VinCE Balaton motoros yachtja fedélzetén, a tó vízén élvezhette a pezsgőket, a spanyol armadát, a focinemzetek vagy éppen a szomszédos országok boraiból összeállított sorokat, míg a vihar idején érkezők mindezt a Vitorlás Étteremben kialakított szalonban tehették meg.