Berlin turizmusa a húsz évvel ezelőtti szintre esett vissza

Forrás: turizmus.com

 2021. március 03. 18:34

Megjelent Berlin hivatalos, éves turisztikai jelentése, amely szerint 2020-ban a látogatók száma az előző évi harmadára esett vissza a COVID-19 járvány miatt. A német főváros azonban optimista, a korlátozások feloldásával a turizmus fellendülését várja.

A jelentés szerint 2020-ban a COVID-19 járvány miatt Berlin a 2019-es látogatószámának csak egyharmadát érte el. A Berlin-Brandenburgi Statisztikai Hivatal adatai szerint 4,9 millió látogató mintegy 12,3 millió éjszakát töltött a városban, ami 65, illetve 64 százalékkal kevesebb a 2019-es értékeknél. Ilyen alacsony számokat utoljára 2001-ben tapasztaltak Berlinben. A németországi látogatók a szállodai éjszakák körülbelül 70 százalékát tették ki. A nemzetközi látogatók elsősorban az Egyesült Királyságból, Hollandiából és Spanyolországból érkeztek, ezen országok turistái töltötték el a vendégéjszakák 30 százalékát a városban.

Az igencsak ígéretes januári és februári évkezdés után az első lezárás március 22-én kezdődött és egészen május 25-ig tartott, ezalatt a szigorú lockdown miatt drasztikusan csökkentek a számok. Nyáron a szállodáknak sikerült növelniük a vendégéjszakákat és elértek egészen a 2019-es adatok közel felére, 47 százalékra. 2020-ban a város turisztikai látványosságai szintén kevesebb látogatót vonzottak: az előző évinek mindössze 40 százalékát regisztrálták.

Tavaly 4,9 millió látogató mintegy 12,3 millió éjszakát töltött Berlinben

Fotó: 123rf.com

Ramona Pop, a gazdasági, energetikai és állami vállalkozásokért felelős szenátor elmondta: „A koronavírus-válság teljes erővel sújtotta a turizmust és a konferencia ágazatot. Gyorsan reagáltunk, és különféle finanszírozási eszközökkel és támogatási programokkal támogatjuk ezeket az ágazatokat. Mindannyian arra a napra várunk, amikor Berlin visszatérhet a kozmopolita nagyvárosi léthez. A VisitBerlinnel már készülünk, hogy azon a bizonyos napon a turisztikai szektor a lehető legjobb lehetőségekkel indulhasson újra és minél hamarabb elérje a korábbi szintet.”

Mindeközben a német turisztikai kutatóintézet (DEST 2020) utazási magatartásról szóló friss tanulmánya azt mutatja, hogy a német állampolgárok mintegy 33 százaléka szeretne Berlinbe utazni a következő 12 hónapban, 63 százalékuk autóval. Az utazás szempontjából az általuk legfontosabbnak tartott tényezők a szociális távolságtartási és higiéniai előírások betartása, az utazás rugalmas lemondhatósága, valamint a szállás és az úti cél őszinte és átlátható kommunikációja.

A 2021-ben Berlinbe látogatók számíthatnak a Neue Nationalgalerie (Új Nemzeti Galéria) újranyitására, a globális kultúrát bemutató Humboldt Forum múzeumra, az ANOHA Gyermekvilág megnyitására a Zsidó Múzeumban, a Tudomány Hosszú Éjszakájára és egy különleges városnézésre a meghosszabbított, nagy sebességű U5-ös metróvonalon.